[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
最多人推薦之一係 Marantz CD6006 4千樓下
呢隻新嘅仲平啲 Denon CD Player with AL32 Processing DCD-600NE

https://www.denon.co.uk/uk/product/hifi/cdsacdplayer/dcd600ne

兩者都冇聽過用過
買左對8020d
有無推薦Xlr線1m到
Budget500
用緊lsx係房聽歌,想加隻sub比佢睇戲用,有冇介紹?房80尺度,筆直3-5000
我都諗緊買唔買lsx 用係廳 睇電視 聽歌
師兄覺得對佢質素好唔好?
之前去音響展聽過下 見佢播歌成個大廳都唔失禮
聽歌幾好,如果要睇戲睇電視既話,佢低音就唔多夠,所以我想加sub
點解唔買原版
咩原版
ls50
求介紹

屋期有set philips HTS7200放左係到無用到, 最近想將佢地變做電腦speaker, 想問下有冇咩音效卡/其他方法介紹? 唔想浪費左個三個音響

對音響0研究..以下d音響資料係philips官網抄出黎

總功率 (RMS) - 440 瓦
輸出功率 (RMS) - 2x120 瓦,200 瓦
頻率響應 - 40-20000 Hz
噪音訊號比率 - >65 dB
數碼/類比轉換器 - 24 bit, 192 kHz
衛星喇叭阻抗 - 4 歐姆
衛星喇叭頻率範圍 - 150-20000 Hz
重低音喇叭驅動器 - 6.5 吋高效低音喇叭
重低音喇叭頻率範圍 - 45-5000 Hz
重低音喇叭阻抗 - 3 歐姆
重低音喇叭類型 - 被動式
衛星喇叭驅動器 - 18 毫米半球形高音喇叭 - 2 吋 x 3 吋

唔該晒
貴好多
7000 比 17000
見大家都買好靚既野

請問如果想買條sound bar
咁多位大佬會唔會有心水

2000左右筆直

由於空間有限 擺唔到一對喇叭
淨係放到sound bar
頂龍可以擺多個subwoofer

我唔係好識邊隻牌子好
見到sony同jbl好似比較大眾
大家點睇 唔該曬
補充返係駁落電腦用
我有支死貨 jbl 俾pc用,有時懶開hifi ,開細聲啲都聽得兩咀,唔過千好似
想請教下大家
邊度有得整sound bar
美馬買左個水貨sound bar
唔記得駁轉壓牛
一開就出煙
是咪冇得救
有無巴打用過比較平嘅dac

一千附近/以下,邊部最抵屌? 有無耳擴唔重要
想用黎夾iloud mm

電腦電話用
最近睇左一大輪見到有支sonos beam幾岩自己心水
巴打點睇srs x99 同 beam
二手ess 9038pro啱唔啱?
Topping D10, 唔想用支鬼牌子就 schiit modi

https://www.schiit.com/products/modi-1

想買蕉線 邊度買會平啲1.5m就夠
啱啱行咗成個觀塘都搵唔到

第一次玩音響部機仲要係人地比
兩個比較上有咩分別?新手唔太識分

如果差唔多,一定唔買支國
支國嗰個可以DSD硬解, 另外可以換opamp, 後者made in usa, 99美金抵玩,不過經常冇貨 如果唔使DSD硬解,隨便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞