[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
用3.5mm連接?
見d人話iloud mm正,199usd直送,
我自己都係減價過陣冇買,早知買返對做電視喇叭
有對speaker 用紅黑線
但電腦冇呢個output 有咩方法轉到?
用最平方法
用AV AMP?
2CH 用AV AMP通常聲音唔係咁理想,不過個人喜好冇問題啦
有3.5 aux to rca,搞清楚係公 to 公,賣headfi、音響、電腦甚至Bluray碟舖都有,或者amazon

https://www.amazon.com/s?k=3.5+aux+to+rca+cable&crid=31N2TSO4C0V0V&sprefix=3.5+aux+to+r%2Caps%2C512&ref=nb_sb_ss_i_2_12
唔係好明實際操作
你個speaker可以收bluetooth就代表佢內置都有DAC
而你嗰部獨立DAC都可以收bluetooth的話,你可以兩面二揀一
如果你淨係speaker有BT而個外置DAC無,當然個speaker係無能力feed番個signal俾出面隻DAC去decode

講真你個source係BT的話不如求其啦,一對DSP speaker搞晒
唔係呢隻紅黑
係 RVB 果隻 唔知係咁叫 GOOGLE 搵的
前排去風澤試聽kef lsx 完全聽唔入耳
真心咁既質素點解可以賣8000蚊
冇動感 音元單調 唯一解釋可能display冇tune過
Optical
PS4 有得插光纖,你試下直插睇下有無事先
我youtube都聽得出唔掂
speaker用A100
https://youtu.be/rloiU_va4T8 KEF LSX=A
一樣 總之由無聲去到出聲果下 第一粒音會無左 如果keep住出聲就無呢個問題
個人認為以8000蚊價錢唔值,正常賣5000先可以考慮,冇乜理由貴過Yamaha NX-N500
平平地線同頭分開買,

線belden 8471,幾長叫店員切。

蕉頭呢,你對喇叭用蕉插,還是舊式線夾?
Q acoustics 3020i 用乜amp好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞