[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
好易推,網上以streamer+amp嘅用Yamaha R-N803已經唔錯,入條QED喇叭線(廠方推薦)已經係完整HIFi

全部加埋大概都係8千鬆9千

https://tw.yamaha.com/zh/products/audio_visual/hifi_components/r-n803/specs.html#product-tabs

平啲就yamaha wxa-50 咁就唔使8000㖭 應該7000左右喇叭+一體streamer+amp+喇叭線搞掂

https://tw.yamaha.com/zh/products/audio_visual/wireless_streaming_amplifiers/wxa-50/specs.html#product-tabs
我覺得部機解到碼又唔似有事,我懷疑條線有事,條線有無屈住?有無第二條交換試?
夾線,咁對喇叭係無源喇叭,要用 amp 先推到
平時用手提電腦FOOBAR2000 駁DAC聽DSD檔
但想問下如果唔駁DAC用電腦內置喇叭係唔係冇可能聽到DSD
個player software要先做一轉DSD to PCM conversion (down sampling),之後再睇你隻soundcard/底板最高支援幾高Hz/bit(多數係48kHz/24bit
姐係foobar做到? 上網有冇教學 搵唔到
好似要裝個SACD plug-in
我自己無用foobar,等其他人答
我係跟呢個 set,下面有軟解 set 法
http://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60535&sn=15796
條soundbar 播播下會疾下疾下聲
邊度有得整
之前用左三年幾既Edifier S730 無啦啦死左
宜家諗緊換Audioengine A5+ 或者 Edifier A100
想問問邊隻會好D?
或者差唔多budget($3000~)有冇好D既選擇?
唔該你一路幫手跟進
google過一輪似呢個
https://www.reddit.com/r/NintendoSwitch/comments/80pj7p/docked_system_menu_sound_issue/

但已經set哂PCM 手上又得一條跟機送光纖, 不過用3.5mm 係無問題的
成功左 SACD果到SET PCM 再SET番OUTPUT做電腦喇叭
電視 speaker 其實都係 digital signal 經 hdmi 再由電視做解碼然後出聲
基本上呢度無事嘅話即係個 digital signal 無問題
咁如果經電視再駁番出去都有相同問題咁都真係似條線事
無理由 PS4 同 Switch 一齊壞架嘛
check 咗我部 PS4 都係 set 出 optical 同 linear pcm,唔係用 av amp 無得 set 其他,所以唔似 setting 問題
買條線試下啦,都係幾十蚊
個人會揀A100, 有源有晒解碼全部輸入 All in one嘅,3-4000冇乜得揀,A100質素唔差,聲音「甩箱」出乎意料好,聲音OK
AV amp搞兩聲道99%唔會有好效果,大路做法買部老麥或者金仔,合併機就得,當然Budget夠就前後級玩
想問下 我依家玩
pc tidal optical>sonica>8020d
感覺上tidal比起flac檔 無咁多detail
我係咪應該要買歌了
lm
有冇巴打聽過AudioEngine 同 peachtree 依兩個牌子既藍牙喇叭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞