[音響撚]音響Hifi討論區(5)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
本身有粒Phantom Reactor 900
想問下洗唔洗用amplifier去推佢定airplay都夠質素?
2-3k for電腦 打下機 睇戲聽歌用
Kef egg duo定iloud好啲
又或者有其他更好既?
呢隻聽edm夠唔夠做?
夠晒啦 除非你屋企好撚大就加多隻sup
近期性價比最高係佢
Jbl 305p mk2 千7蚊一對
新手一問,要駁電腦係咪要加多個DAC?
零知識新手求教
$1700 你上面條Link訂返黎?
我見Audioengine a2+ 個size 外型 幾好 但太舊
有冇呢啲款推介 jbl個個太大舊
如果你要性價比就真係JBL. Studio monitors 黎 細房好夠做bass都唔洗加
Pushhh
同問
諗緊audioengine hd3 vs iloud mm
暫時都係電腦直插先

上面JBL 305p mk2唔夠位擺
用緊nxn500,同你講過隻差唔多樣同spec咁,但電視冇得用usb連,要用光纖線連,變相用唔著佢內置dac wo
岩岩睇左jbl 104
好似唔錯 細細隻又平
一係就https://www.thomann.de/intl/hk/genelec_8010_ap.htm
呢隻
太細隻你個bass會唔夠力

jbl104個crossover 係幾好
但聲量就唔夠
要細隻就Genelec 8010 AP
咁既話我寧願要Genelec 8010 AP
https://www.thomann.de/intl/hk/genelec_8010_ap.htm
起碼用係錄音室都係用緊呢款
唔該曬
同埋睇你想要樣靚定要音質姐
要音質既我平既都係用返STUDIO既喇叭就實沒事 係個樣唔靚姐
有A2+, 想買多個低音喇叭, 可以點駁,使唔使買Dac
唔好意思,新手一問

小弟而家係房 (100尺左右)有套bose companion 50,主要係電腦用Netflix睇戲同ps4打機

想問下有冇d咩配件2千蚊內可以提升少少音質之餘,又可以將兩樣野駁哂用套喇叭出聲因為我次次轉ps4打機都要用手制出3.5mm線插返喇叭,覺得好撚煩

麻煩哂
Thanks巴打覆得咁快

但有兩個問題,第一係如果我ps4唔想用手制插3.5mm線,我係咪可以用ps4光纖線再轉3.5mm頭插落呢舊野到?

第二係,我自己個陣on撚鳩鳩買左隻貴貴地既mon得一個hdmi插頭,而家次次打機都要拔線插線,打完又插過所以想問下有冇d平平地既av amp可以幫我用哂一舊野出聲出畫面,只要轉source就轉到ps4同電腦爬左陣文見denon X1500H係咪做到呢樣野,雖然係out budget

麻煩哂
你呢 買一個盒仔 係HDMI IN HDMI OUT 但會有個3.5JACKOUT返出黎
咁樣你就可以用呢個3.5MM JACK吉落個盒仔到
如果你有另一個SOURCE都係咁樣吉埋落個盒仔到
到要用個時就直接係個盒仔到轉SOURCE
呢個就係最平又WORK既做法

再唔係你就去黃金
我之前買過一個盒仔係 HDMI MATRIX 4X2
有3.5MM OUT 呢個一樣做到
如果你有好多HDMI野又要分返條聲出黎就用呢個盒仔
仲可以同時有2個SCREEN 輸出
上面呢個盒仔就450幾蚊

呢款組合就最抵架喇
HDMI 分返一條3.5呢個白色盒仔就淘寶啦
你落黃金又貴 佢又係淘寶貨黎
所以你諗諗FINAL你有幾多個HDMI要分條聲同埋有幾多個3.5MM IN AND OUT
沒錢就咪買牌子野
我家陣都係PSP SWITCH NOW盒仔 3個野分去2個SCREEN到睇
可以同時2個SCREEN睇唔同既野都得
https://www.amazon.com/FERRISA-Switcher-Splitter-Optical-Extractor/dp/B07MYRX22F

呢款 黃金有得買
你講呢隻盒仔其實我以前有淘過d平野返來,不過係2個hdmi input 出返 1個hdmi output加 1個3.5mm頭,不過玩唔夠一個禮拜打左柴之後都廢事哂錢再淘

如果係既話我俾多少少買個用料實淨d既盒仔算,搵日出黃金或者上amazon睇下先

唔該煩巴打
各位音響巴打, 近排屋企想買支soundbar係客廳到睇戲/netflix, 心水有YAS-209或者Sony HT-X8500.

YAS-209有獨立subwoofer, 但客廳空間有限, 只可以放係sofa旁邊, 會唔會影響音質? 定係買sony一體式既會比較合適?希望各位俾0的意見, Thanks all

資料: 4k電視有hdmi arc (但無e arc), 主力會連接nvidia shield tv 及 ps4
係架
我岩岩買都發現有問題
所以我拆開左佢搵到係供電有事 我就直接焊左條線落電路板到就咩事都沒
因此要4X2 MATRIX既HDMI正貨真係4位數以上 睇你想唔想咁扔本囉
唔係做野用都廢事買咁貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞