[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike

同埋有無你既頭睇睇 唔係好難搵喎

其實佢 都係下面好長 分分中 你其實夠 係時候準備留
幫樓豬拉下客前排揾左樓豬整頭 真係好有心 完全唔會9hea你 大家見佢咁有心覆問題就知當然手勢都好好

btw勿相認
我都係天生鬈 有無咩長嘅髮型係會好睇?
明白 咁油有無邊隻係啱用?
我都唔算係粗身嘅髮質嘅
少少幼 原本夾直左嘅陰俾風吹兩吹就勁容影鬈番
N油係藍色個隻摩洛哥油?
向後吹或夾 最主要係個陰既方向

但你咩長度 同想去到咩效果先
佢男喎

有好多架其實 視乎你可以搞咩

陰 你通常夾到好直架咩要? 同埋點鬈法先
我都男wor
唔該晒,我又真係唔係次次都用護髮素
以後會勤力d
https://www.youtube.com/watch?v=JnbZoqwfDLY&t=113s

好似佢咁買個夾整唔整到曲髮
鬈就唔算好鬈

染淺色 同夠長先係重點
整到呀

不過好多時 最終都係擺埋一邊唔用多

同埋短
要用 技術相對比要清楚同清晰

建議睇多d相關既片先
哦 咁問清楚d 會好d 啫

唔硬既spray 我怕你覺得唔夠

(非硬)金大枝 ( Loreal )
圖聽日返工後補 好多時set頭都會用到 可以返梳又唔起白點

相對較輕

同埋吹頭果時 試下個陰果個部分 cold down 耐dd
都有助個形持久
有冇試過比人投訴你剪得唔好睇/唔岩心水,跟住搵你同事剪
有咩感受
要夠長
就係依家呢個位好難頂
D髮尾又成日繞起
又唔整頭髮個陣又唔夠長扎起
Btw等我買隻n油 睇下咩效果先
希望搽完再夾頭髮會直得黎又有層次感
巴打求救
我平時都有用開直髮夾攞嚟夾前陰
最近呢1個月 唔知發生咩事 前陰頭髮一夾完就會又硬又乾仲有好多白點(或者好似一啲"膠"跌落嚟) 情況好似噴完 spray咁。
但夾其他地方又冇事 請問可以點樣解決?

應該唔關洗頭水果方面 因為都冇轉過
大約10年前到啦

試過兩次 ( 岩岩開始跑師傅)

然後老闆救亡 雖然真係好努力剪 但應付唔到就真係唔到

有咩感受

果刻咁緊係難受 好快調整心情 然後走埋去 睇下老闆回剪 學野

然後 臨走 自己仲走去果個客人 講唔好意思 但 果時個老闆好支持我 佢無鬧我之餘 仲會指導同教我

反而剪第一個客人感受多過比人換呢兩次

不過係好既回憶黎
我諗 淺色+ hair cut + 長

大過用咩styling

因為佢個頭 重點唔係styling product 度⋯⋯

同埋呢隻版本唔洗用n油 我原本以為你講好有層次感 好有線條 飄逸既

但佢唔算⋯⋯

如果唔係淺頭 用咩都無咩用
過量既spray 或之前既product 清得唔乾淨

洗頭水:wella sp. balance

用返d易清潔既spray

同埋用返護髮素

但夾其他地方無事

咁你 對過陰做過d咩黎?

天生鬈? 夾直完想holding 得耐 襟 就有重spray ?
因為我天生鬈 好細個已經有用開直髮夾
用直髮夾夾前陰喺想佢易啲control(順滑啲?)

我諗都開噴太多spray 因為最近天氣好熱 唔想啲陰因為出汗變返鬈 所以噴都喺focus喺前陰。洗頭水又用開防脫唔喺深層清潔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞