[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
自膠
我意思係 係咪陰到眉 但要碎 同埋唔可以太厚個陰
頭頂嗰啲要短而薄 先睇落咁有層次

Btw 隻Kevin Murphy 係咪普通髮型用品店都買到
PISH
想問下巴打知唔知點解染灰會唔出色 揀左洗水嗰隻方法去染 打算可以洗下洗下變灰色 點解依家個頭變左啡啡綠綠咁 一啲都無灰過 已經係去salon染了
兩邊頭髮點剪都係拱起,想側邊貼服應該點做?
留緊長髮,再長就篤眼,應該點好?
濕時分好左 再慢風吹
唔應該係叫碎 線條感既做法唔同 係用𠝹

碎(你用牙剪均等地減重 ) 都有d用 但束感唔強

後面果part 跟返 個layer去剪 好小問題 要留意既係 兩旁既頭髮

係唔gel既情況下 好大機會係彈出黎

Km 應該都有 呢排我少行左髮品
唔該曬
有機會係之前染過其他雜色
或者係中途用上色洗頭水既時間唔岩

如漂底上前係足夠 唔難處理返

輕洗一次再上藍d

但有d髮質 都會係咁既情況 但萬中無一

直接上藍d就最安全

除非想深灰 因為深灰之後甩 有時都有你講呢種情況
剷貼佢 但都有髮型可變變既
之前上過藍色 咁如果之後再整係咪漂多次就唔會再咁的
撥埋一邊 分界 或由得佢向後吹 自己向兩邊跌
唔知自己適合,零方向點做好?
剪頭髮唔想剷得太短露晒頭皮, 應該點講?
叫佢係咁咦剷下,唔洗剷太短 定係 同佢講唔洗剷到見頭皮
要睇佢用咩上色同 漂

正常我自己用 有好多補品之餘 會有隻專用for洗色既漂粉

所以點漂既質感都唔需要擔心( 除非個底整衰左)

要轉色或其他 只要唔係上過 金屬重既colour 或極速色 問題不大
你話唔想見到頭皮就可以

通常呢種情況我都手剪
咩髮型?有冇示意圖
小弟額頭部份頭髮逐漸稀疏,又生唔長;反而左右兩邊、後面非常茂盛,請問巴打我有冇得救
我成日走去剪髮,故意叫髮型師剷左右及後
係咪要漂爛先有可能做到依種
絲 髮質好幼 好貼 面型係下三角 眼好細 唔染髮 有咩髮型推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞