[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
我覺得我客果個整得最靚

係台灣既 大約4萬零

利申:我無做任何相關植髮或中介

純粹係覺得 整左同無整係除左外觀爭得遠之外
我見佢好開心

你tg /email 我

因為我之前有問過佢拎資料⋯⋯預備可能自己都會要用到
想問下剪短頭髮會唔會幫助減少甩髮
最近呢一兩個月係咁甩
平時出街之前用曲髮夾捲完髮尾再噴定型噴霧 但出街一陣就變返直 點解會咁
依個頭我要點留? 主要留長頭頂 唔好透(博)?

綠色輕身我肯定係S

桃紅果個就唔記得係S Z 定咩

巴打 我想整呢種髮型
香港邊度有整?有冇介紹?
價錢大約幾多?
唔會

但本身過碎都會 易斷d 個感覺都會唔好

親身經歷
捲髮器質素

打底 /styling product 既產品類型
或頭髮本身超直

受熱唔均勻
Cool down 時間唔夠

樣樣都可以影響到

或者詳細少少講你點處理開

但你可以試下 140-160 橋完 鬆夾 橋返咁放比黎

而唔好郁佢住

同堆你想set到個鬈度係⋯⋯?
嗯 但佢前面都薄薄地

最緊要係天生你既髮質唔好彈就會好好多
如果佢係剪成陰既部分 ⋯⋯就真係無得搞了。

但都要預3-4 千 基本 真係整到既都要
想問下有咩解決方法
前排食緊一隻藥導致頭髮好乾分曬叉
(已經停咗冇食兩個月)
而家完全係雜草咁 洗頭嗰陣係咁甩
所以諗住剪短睇下會唔會改善到
本身頭髮都偏長過耳過眼咁
髮質毛燥又傷 Tokio定b5 treatment 比較有用?
我係天生直頭髮同埋應該係油性頭髮既 細個啲頭髮好直好柔順 但到左13 14歲個陣前面pat陰突然好似基因變異咁變鬈左 係啲頭髮好脆弱同埋摸落去係有凹凹凸凸既感覺 之後唔知點處理就冇理到 到左而家啲頭髮又變翻直 其實會唔會知係咩原因?同埋如果唔想個頭洗完第二日就變到好油可以點?
本身黑色頭髮 走左去染灰色(無漂)
但係染完變左啡色好mk咁 仲有無得救
同之前想像既色好唔同
剪短會比長好
乾淨 清潔都有影響

唔好食藥啦 會有其他影響身體既野

只要有頭髮 上面無都無問題 第時植
用咩treatment 都唔係最主要

最主要係要有treatment 鉗

Treatment 鉗 Hair carepro🇯🇵既詳細)🎉

https://www.carepro-hairmedication.com
留長頭髮應唔應該用生髮水?
都聽過有呢種情況 關身體既野事

係無咩解決到或改變到(除左之前因錯誤既chemical)
處理過

就咁既 我有一位好熟既朋友 以前係同行

本身鬈毛底 細個唔識 走去自己搽part 1

起曬角就不在話下 生返新生髮 就變左直得黎炸毛咁款

呢個就係稱之為錯誤既chemical 後遺

但你呢種情況都有聽過既

唔洗第2日洗頭笠

1. 用wella sp balance 具清潔力既洗護/控油

2.常換枕頭套

3.吹完頭 吹乾兼吹鬆少少

4 外觀上既幫助 (淺色) 唔好黑同深都會好d

但其實本身出油多 都係朝早洗一洗

比你頂到過夜+朝早 都可能捱唔到去下就⋯⋯
唔漂係做唔到灰

整到 但麻煩少少 係 漂 -洗色既步驟

如果佢本身係用日本colour 就易洗d
正常黎講 無咩太大關連

生髮水效用

喚醒處休眠狀態既毛囊

而新生髮 係舊有既

但呢類野
都係問下賣比你或專業醫生叫你用個位既意見
想問下前日電曲左用paimore但都係中意直 隔幾耐先可以再電直?thx

想問如果想剪呢種剪型係咪要電?
我本身鬈毛 同埋有冇話適合咩面型?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞