[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
Highlight 就一定甜返黑色無咁覺

或者係section colour
其實漂後要上黑色

並唔係你就咁搵隻黑色上就得

由其係自己染 (因為有時 街外買到既染黑 係比白頭髮用 白髮所對要求雙氧奶偏高 所以會更乾更嚴重)

即時解決 bbo 2.0(貴既 正版)要捱三個月至半年唔好再做chemical

或者剪短佢

就算而家再比你上黑色 之後再做其他色都係一達達

先唔講漂後上數次黑色

我建議都係剪
你可以濕返少少水 渣係個髮尾位 至髮中
落返少少product 等佢自然乾
正常就係一致既

我會理解成

當一星期後 其實青既地方同新生個比例可能已經過高70%

而 頂
比例上只係好小

而且兩邊長出黎好多人都會覺得無咁好睇 所以會有呢個情況
正常搵返果位髮型師修?

因為其實夾起左 都會有機會剷既時候剷高左
電會多d 選擇

唔係既話都只係向返前既髮型做主

或盡量留長直到唔彈 而且gel都非常緊要
兩種類型 不過專剪髮係指髮型師?

因為以而家技術既要求 同效果既要求

髮型師都要非常了解產品用途同操作

因為而家要既效果 比以前更講求 剪髮+ chemical 配合

我覺得髮型師比起以前更加要了解多d chemical

Technician 都要更了解剪髮

關il colpo咩事唔明

定你所指我點睇呢兩個pose既人?
一個標榜滑
一個標榜韌

睇頭髮所需

但treatment 鉗就一定要用

(Treatment 鉗 Hair carepro🇯🇵既詳細)🎊

https://www.carepro-hairmedication.com
如果要電髮但側面剷青
但側面2星期就會生到箭豬咁叉出黎
唔知叫樓下速剪修o唔ok
還是有方法令側面貼啲
唔想每2星期都出去剪一次咁貴
岩岩自己係屋企染完 想出番去俾人染 咁要等幾耐?
女仔額高面大有咩髮型更適合
哦 咁你唔介意咪比你搵開個師傅 剷白曬個底

(頭一星期肉酸少少)

畢竟速剪並唔係我地呢類形出身 而且通常每次都唔同人

所以好危 因為一錯 成個形可以爭好遠

所以我寧願比果個師傅 剷到貼一貼 又慳返又唔會錯
落返返髮素 唔好用風筒大風撞散佢

應該dup 低頭用風罩烘乾 慢風

盡量以唔拆散頭髮做前題
頭骨兩邊唔係好直,你有咩建議?
男士風筒有咩建議
有冇多啲男士曲髮既髮型可以參考
等幾耐都無用 或者事後再做treatment

同埋等既意思係? 你憂慮d咩?

最主要而家既情況係 一達達?
Wella 黃金油

黑人頭 玫瑰味果隻都幾好

再黎就架仔野 不過做完形之後會有少少少少少濕既感覺

N 油
其實香港咁既天氣,落gel 係咪曬氣
23歲仔去親salon剪都話我頭髮薄,就黎無哂

仲叫我驗吓好d

搞到我唔再想去salon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞