[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
想問下樓主 我頭髮天生自然孿 keep住做左十幾年負離子又有染髮 而家個頭好傷 上星期做完tokio個焗油都好似完全冇好過咁
請問我應該點樣搞番好把頭髮?我次次洗頭都有落重護髮素同用髮尾油 我把頭髮真係好差而家
有冇邊隻treatment適合我
Hi, 樓主
我天生曲髮,好亂,梳完一流汗/風吹就生意失敗咁樣,唔想gel頭同拉直,可以點保養好?平時冇搽嘢
男仔 留長頭髮 髮質好差
應該點樣整番好啲髮質
巴打做開個間salon會唔會都係咁?約左時間都要等半個鐘或以上,然後剪剪下又走左去第二個客到
巴打 我想整髮西呢種頭但係我天生鬈
如果想方便d既話係咪一定要負離子? 起碼唔洗夾直哂先gel
https://youtu.be/Rx4i6YAU14E
好多種都可以

泡泡打底

Wax

Km

真係要睇返你想要咩效果
而家做treatment

無treatment 鉗都無咩意思

可以留意下

(Treatment 鉗 Hair carepro🇯🇵既詳細)🎊

https://www.carepro-hairmedication.com

剪有幫助 layer

因為而家好多都真係唔太識剪 好著重做色同電啫

但剪 好關事 頭髮堆疊既位置只要唔係同一個位 情況都可以爭好遠

家用洗護最主要用返架仔野. Lebel milbon dr.junior

都唔錯
剪到好短都有型

如果唔想gel唔來直 好難幫你

漂都有幫助

拉直怕唔自然其實可以局部去做
每次洗完都用返護髮素

剪有少少關事

如果係成頭天生鬈或毛燥或質感差

咁就只可以靠chemical 幫手
有時都要等下既

流程上我就每日都有安排 booking 唔會過密

有每日限客量既 咁當然 有時 個客 超多頭髮 要轉髮型 處理既野比較多 需時都比較多

因為有時客 自己都唔清楚要搞咩(因為應該髮型師去諗)

所以我都要做返 我要做既事情

剪剪下 剪第二個就好少出現既

但 剪剪下
要去整埋手尾就會有

Eg臨尾吹下頭或造型等等
而家黎講就唔洗負離子都得

因為我覺得短髮直曬仲難搞

反而會電返 韓國藥水果種質感電髮多
肥婆圓臉雙下爬有冇話建議咩髮型好啲?
而家係及肩短髮齊陰,每朝將髮尾夾內曲
我唔想拉直,keep住曲都得。但問題我頭髮可能幼同唔密,好散亂,尤其是個陰。點可以整齊啲,唔會畀風一吹就散晒
想問下呢個髮型叫做咩名堂 難唔難整到呢個效果?因為我本身啲頭髮有少少暗鬈
齊陰 就唔可取啦
咁 得電 既情況幫到你

但仲要係用 質感果類藥水做
有少少鬈就會難dd

因為佢好直下 不過唔太鬈剪到咁短 應該仲好睇

直接比相係最易 靠外行口up…仲難明
聽日暫時唔會覆post 緊貼時事
Fair enough
I take your point
都係平時講果句 要搵個信得過而又剪到既髮型師

因為憑睇圖都剪唔掂 就真係唔掂架啦本來就
Hello 巴打!想問下搵你染個多層次深色嘅頭有咩顏色可以選擇同埋淨係染嘅話大約幾錢?
有咩方法可以造到漂咗個種髮質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞