[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
冇靚額頭 額頭又短又窄 唔想瀏海遮面有冇髮型推薦我而家係64分算係露到中額遮到額邊
想問如果男仔做頭髮軟化
啲頭髮會唔會好直好塌
高額+面長
有冇案例圖片可以分享

d人的水位生到好長,姐係古天樂個種,其實係so定頭髮黎,是咪要拎剃so刀成日剃先會出到

想問下如果男仔電呢啲頭易唔易打理?
自己平時比較懶 又唔鍾意gel頭 想轉下髮型
糖水無用過

鹽水 火山水就有用過

如果你直頭髮 好想做岩岩起身既feel 電少少己經可在

Mousse /鹽水/火山水打底

然後主要用wax 有返 輕 亂 既質感

Wax- milbon wax 5/6
由細到大剪開幾十蚊果d
都係剷兩邊,留斜陰
唔gel起少少就扁到唔敢出街
最近放假想試下改下個髮型
想整個方便打理,唔mk,成熟d嘅髮型
我顎骨比較大
巴打有冇咩髮型推介
對髮型一無所知,唔多識問,唔好意思
會呀 但點解要就咁軟? 因為太粗硬身?

都有人單用呢個方法 黎處理兩邊 係日本🇯🇵

但要原先都唔可太粗勁彈
男 女? 其實好多時人地話長 有時真係自己覺得 同標準好唔一樣

如果好長真係要剃 或laser都可以
唔gel你預會散少少

(如果有用開護髮素就小問題
其實無一個髮型師會答你 有一個 咩都唔會跌落黎既product 長頭髮....而且我地都唔會建議咁用

與其我問個sales 點解唔直接問個user …?

感激
想問本身頭髮好幼 又乾又毛燥 冇漂過 想改善髮質 做咩treatment好? thx
兩邊頭髮成日彈起可以點算
之前係ig見到個post話免漂頭就染到灰色
我想問係唔係真
定其實就算俾你染到好快都會甩色?
或者個色唔出?
男,真係長,同高額,有冇案例分享
如果係有天生鬈 係得直 幫到你

而我做既 treatment 都會用隻🇯🇵 treatment 鉗 去夾

可以睇下

官網有片

Treatment 鉗 Hair carepro🇯🇵既詳細)

https://www.carepro-hairmedication.com
剷短 或留至中長
如果係淺色漂底黎 咪唔洗再漂

唔漂 隻色唔會見到 同埋肯定出唔到

佢話得 只係吸引眼球同埋吸引人既說法⋯⋯

唔係淺底 係無可能 唯一有可能既係

本身淺色頭髮(唔黑既天生髮) 幼髮質

最進行推淺 然後再上(盡量用唔漂做到金黃

但 隻灰 都唔係話超灰 會灰灰啞啞地咁
我都鍾意日本野,咁lebel香港去邊度買最好?
頭髮細軟又好直
今日去剪頭 條友同我講話做返層次
剪完一摸少咗三分二
剪到摸落去得返一層咁屌
有冇咩方法補救
佢仲話我細軟頭髮入面算多頭髮
好崩潰
無 剪返短

但我想問係 類近咩長度

同埋 頭頂蚊一執 拉落黎 同 最底個長度 爭唔爭得多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞