[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
除左電 扮返上面多之外

你兩邊 薄短都係好方法

如果要面對 直接植髮(我有三位同事都整左

靚仔返曬⋯⋯
唔係

點解會係要漂爛
染完頭髮 gel頭前用鹽水 會唔會甩色甩得快啲?
有冇d高品質既洗頭水 護髮素 hair mask 同hair oil介紹?去邊到買最平同幾錢到?
咁幫你唔到

1.
2.

都好講細微既野同位

做唔做直果樣野 都要睇你本身既頭髮既情況

而直陰果part 係半漂濕既狀態下 落dd 造型mousse 然後向返後吹 然後落返spray 正常就會hold到下

頭髮正常係會跌返落黎 就算明星 除左係硬照之外 其實都係要補product /styling 同妝 一樣既

所以除非 你會袋埋 梳同spray 出街hold 仲要你教識你整

文字上⋯⋯搞唔掂
今年係咪興冷燙? 其實同熱燙有咩分別??
我見冷燙個d 線條好似靚d 同埋冇咁漲
次次染髮一個幾月就甩曬色
由深啡甩做偏金既啡
可以點解決?
利申 染過好多次髮 又漂過幾次髮
雖然漂髮剪曬 髮質都係差
有冇d高品質既洗頭水 護髮素 hair mask 同hair oil介紹?去邊到買最平同幾錢到?
好小好小影響
你想要咩效果?或你既情況?

我覺得就一定係日本野

Lebel

Hair oil lebel 有隻水份cream 都幾好用

同油既感覺唔同
佢呢種 唔算好錫紙 咋喎 扭唔夠 同唔夠長⋯⋯

厚左 又唔夠亂
冷燙

會鬆d 自由度大d 線條感可分明d

熱燙
髮質會好d 個鬈會實淨d
因為熱燙係膏狀藥水 可以就返 個髮質既情況去處理

同埋都係睇髮質
直接做深色同色素好濃既色素

同埋染完即刻做treatment 都會有幫助
其實呢 你真人黎比人睇 又睇到頭髮又摸到

比起口講 緊係複雜得多⋯⋯

即係睇中醫 成個人走落去比人把脈

同你自己口述 我要講幾多野先知道你個情況呢⋯⋯

咁都唔緊要既 最緊要你解決到

同埋 髮型師正常黎講 都唔建議 用d 勁硬勁holding 既野 係因為長用有問題⋯⋯

咁我都想知道 你最終買左咩黎用同點處理

因為我好想知 有咩野可以

2. D 頭髮咩情況下都唔會跌落黎 唔使下下就住 翹耳仔 要用夾仔(如果你係一個長陰長髮 dup低頭)

買枝黎看下門口 試用下
Cap幾張圖可能更有效
係呀 KM 個價錢其實香港唔係好多人受落 但的確唔錯
如果玩小濕或光澤感一流呀

黑人頭 金罐漂粉(搞完出黎係藍藍地色)

我常用黎 去人造色 本身乾乾地就落埋Olaplex
不過 通常都要落 如果做過人造色
如果剩係洗下色 1.5 度 + o仔 洗完色乾淨唔影響質感

白漂粉我用paimore
黑色原髮色 漂 兩次咩都夠 仲keep到個手感
我想問糖水打低主要係咩style既頭到
我想gel一啪自然亂有少少岩岩起身feel既頭
我應該用咩產品打底同用邊類既髮泥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞