[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
女仔 頭髮又軟又少 頭頂超級貼
係咪用鹽水噴頭頂就可以
天生 無得搞 如果要對比係整後既手感
識唔識剪依加好興既狼尾頭
電完髮每次吹完頭都會直返好多
有無咩方法搞?

我見髮型師係吹頭之前搽gel個效果幾好
有無類似介紹?
本身有自然攣 頭髮又多 同埋都算幼
而家個髮型一長就好似頭盔咁 好扁
自己吹完又好快又塔番
如果電攣髮尾既話 會唔會睇落去個頭仲厚
想染埋淺啡色 可唔可以同一日做埋
唔難 但 游水係會fate out(但小問題

我唔建議用漂做到咁

而係 漂完兩次 乾淨 通既

然後上紫色 等佢洗走曬d 黃同金
噴上手 再hi 上 你想鬆既地方
會呀

不過真係近期都幾興

同埋 我覺得剪好個層次 同個形之外

重點最後要做返少少 狗咬feel (斷層 既感覺

先正
想問有無泥同spray推薦本身係男仔 個頭好易油 一查泥同spray 就好快笠 同埋好易出汗 出左街無耐個頭已經變型 有無d hold得耐既spray同硬身既泥推薦麻煩巴打了
長度 效果 你鐘意散定實

試下用milbon wax 3-5 號

都可以

好多類型同效果都好正 要睇你講緊你鐘意邊款
電埋尾 會呀

但成個形會一體d

淺色咁一定望落去無咁厚

一齊做都唔緊要 以而家既產品

咁分開就一定最好 約一至兩星期
Wella sp balance (shampoo)

如果頭髮軟幼 最好 有打底或電過

如果幼底 或貼既 好講打底 如果唔係落咩泥 spray 都無用
2019 男仔應該染咩髪色
頭皮好乾一出汗就痕可以點搞
染左頭髮
網上睇post話鎖色洗頭水/去黃洗頭水/低鹼性洗頭水會甩得冇咁快
Ching有冇邊隻洗頭水推薦
多左人玩 淡粉紅色

或者d鐵鏽既色果類 warm tone 野

(前題要皮膚白)先比較好睇
睇醫生

沖涼唔好用咁熱既水

暫時用返專業用既洗頭水 牌子先
想問點樣先知自己係本身有頭皮定係洗頭水清潔力唔夠?同埋頭皮好乾 洗完頭過幾個鐘就會好痕一R就會有好多頭皮飛落黎可以點?同埋咁樣係洗唔乾淨定係頭皮太乾? 唔該哂巴打 幫左我好多 利申本身係油性頭髮
皮膚黑可以染咩色
感謝大師

Btw 如果染紅色(近啡色果種)叫咩
有邊隻推介
點睇自己皮膚夠唔夠白去carry哩啲色
想玩啲亮色系髮色
巴打想搵你整頭 試過好多唔同髮型師都唔得
漂左頭?低鹼最易買 (johnsonbaby 黃色)

或所有colour save 既洗護

如果無漂 普通去黃 或 以上講既都可以

請問你係做左咩色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞