[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
我依家就係呢個頭 但係想轉新發型 呢個頭keep咗年幾啦
好多人都唔係直 正常係圓圓地?

就算凹凸不平 其實都唔係太難搞

主要係細心去就
Parlux

GHD

babyliss
唔係 如果幼頭髮 唔打底 唔吹 或有電過

有長度就麻煩d
咁慘
咁要轉唔係問題 要睇下有邊d 形 或位 可以去就?!
details??
女仔額高臉長,頭髮幼薄軟,之前整傷咗個頭就算染髮染深啡近黑嘅顏色都好快甩到變金色。天生鬈多毛燥一直要keep住整直啲頭可以點搞?
分返開幾個問題先

額高面長靠陰控制 呢層真係要睇有幾高
因為同時間有呢兩個問題既都要好睇 有幾長同幾高先解決到

整傷左個頭 之前有漂過或之前整過咩?

如果無漂而fate out 得好快 建議選色既時候 唔好用日本牌子(當然就由髮型師處理) 然後係colour 入面再用補品

再做埋treatment 令色素lock得好d 同埋髮質上有改善

我知道唔多地方會有1.5 度雙氧奶 你呢個情況要用呢種方法先會襟

天生鬈 毛燥既問題 我有套特別既方法處理左佢

除左剪髮配合以外 就係局部做直 好自然

想問下呢款髮型需唔需要電?
適唔適合D面大既人?
同埋有無其他類似既髮型推介?
頭髮幼但唔乾
都已經上到好深色 但大概一兩個月就會好黃
有漂過1次... 要keep住整直新生出嚟嘅頭髮點整好?聽人講過paimore幾好?但我啲頭髮咁傷會唔會冇用...
岩面大既 只要上半部既頭髮 睇落 闊身 唔好咁細咁窄

既髮型 都岩面大

我自己都偏大

如果直硬彈 就要輕輕電電會易處理d

唔係就相對要用好多styling product 去處理
喺度傾ok?
一兩個月⋯⋯ 有機會既

但如果真係你講到咁深又唔會

唔好用日本牌子 或係兜colour 加多少少基色(非日本colour.
Paimore 直 唔好 直療 唔好比個療字引導到

佢唔係 保護 修護既產品黎

ATS好用 paimore 我剩係有用漂粉 仲要係特定情況先用

唔會整漂過果段既頭髮

針對返 局部既位置 同埋hair cut 位
因為你呢個問題 好普通 所以真係無咩特別

我以為你問 關於我既details

大部分人都唔係會勁直 而剪頭髮 係可以保留左彎入去既位置 而有返個直既線條

如果好似速剪果類 追曬入去 跟返個頭 咪圓

就係咁
我自己個問題都幾特別,啱啱剪完頭髮時兩邊睇落幾直;但頭髮一長咗兩邊個頭型好怪
我上星期做左paimore上直下彎
但依家髮尾個彎度好似得電完個日既一半左右
應該要點吹先可以彎啲
點解果陣去染髮

我想染淺灰

個髮型師係咁撚鳩我叫我唔好染淺灰

又叫我唔好漂

心諗比錢你賺都咁撚樣

想知係個髮型師問題定咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞