[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
哦 咁因爲 真係個頭骨 同埋生既方向事

呢種情況 咁應該係下半近耳仔位果邊 更凸出更明顯

長左得一個解決方法 剪

或者原先再剪多短dd
如果濕時仲有鬈度

個髮尾位 用手心 逗住黎吹

如熱 得劑 唔用手心 可以用風罩或教細風慢吹
可能你既髮質好差

又有可能 佢處理唔到掛

我真係唔知佢諗咩

不過對於你講 比錢你賺果句說話

有保留

如果真係髮質好差 或者唔岩做

我都未必會整

唔岩做 佢好堅持 都可能會

但髮質差100% 唔會
同埋 正常長左都會有呢類情況

只要頭骨 或生向唔好 所以唔洗覺得勁奇怪
ATS 係咪頭髮修護產品嘅牌子嚟?我有用一支油個牌子都係叫ATS~

咁針對生出嚟嘅頭髮想整直有咩解決方法
係一間韓國髮型用品牌子

Cutting 講唔到你明 做一個大膽既斷層係中間位

做直曬所有需要既根位先

如果情況許可 面既未必需要整 保留自然同可以修剪少許層次
岩岩幫襯完嘅白毛巴打表示
係香港終於搵到高質髮型師
想問下tokio inkarami個髮膜好唔好用?
之前做過highlight 漂過
個頭好乾好粗
想做直療或chemical 整順佢係咪冇可能
前兩三日剪咗頭髮,兩邊又直返;自我感覺又良好返
多謝哈 哈好咁講 興趣黎既啫
有一個常見既情況

其實代謝每日有33 條係正常 只要唔係一執執咁

因為鬈左 頭髮易糾纏或藏住左一齊 所以一沖或用返護髮素就出返黎

如果明顯髮量無減少 唔洗過份憂慮

問返你信任果位既師傅
未用過 但用下點都好過普通護髮素既
直療 正常唔得

如果眼見到分明既highlight 係可以

如果幼密 就唔得

事前護理 挑返有highlight 既出黎
成個頭個尾都搽

因為ats 有隻 護理係可以將 藥水噴停
而且佢有隻酸性perm 通過呢種情況

我會全頭打浸 酸性 然後再上膏狀藥水

然後擺一陣 咁 漂過既藥水反應正常比健康頭髮快

就將 藥水噴停果個 噴highlight 然黎 等正常既髮質都軟至可電程度

同埋 要睇返 你覺得粗乾 係因咩造成

有時係cutting 入面無結構+ 自己髮質

最嚴重係以上 再加 個尾因chemical 而非常受損
染完頭髮 師傅叫我一個星期內都唔好洗咁密個頭
我想問剩係用護髮素 唔落洗頭水咁樣洗有冇問題?
漂完上? 或上左d 淺色或霧既色?

剩係護髮素 當然無問題
因為任何酸性既野 chemical 後用都係無問題
唔該晒Ching
染左淺啡色 但唔想咁快甩色
於是師傅叫我呢個星期咁做

想問下頭髮薄電唔電到呢個頭
同埋電髮唔想偏日韓 想斯斯文文/紳士 有咩推介
最主要係想望落多返啲頭髮
利申 頭髮薄+軟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞