[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
巴打,我想問如果下巴係向後縮,搞到面形柒哂有咩髮型係啱
想問整完paimore直療有冇咩要注意
琴日整好 佢只係叫我唔好洗頭住
但我想問下 可唔可以擇頭髮 尤其我之後洗完頭可唔可以擇住先
我自己就多 手剪 除非佢要求特別青先會剷

我又真係唔知 但我d 客 成個零兩個月先返黎果d 長左我都覺得好正常同個形都幾好

(好多時客自己都咁覺得 不過長左嬲幽左想剪)

好唔自然你講緊係邊part
分區都唔分就唔多關事 睇髮型同需要

不過完全唔分區 有影響 雖然都有辦法 唔分區地去做分區需要既野 但點解唔直接分區?

正常都一定要分區 個結構先相對完整

點知髮型師技術好唔好

咁講啦 你身邊總有 對造型服裝有要求既人

咁如果你覺得佢個頭又靚 又剪得唔錯 成件事又好睇

問下佢搵開邊個
正常係咁
睇下幾薄

但其實 亦都有人會認為呢類叫
韓feel

正常髮量
頭髮幼軟都可以 但要留得長 因為濕左水直黎講

佢都有一定既長度
泥打底

用例子講會易d

如果某處頭髮好彈 濕時用泥輕輕一按 再吹頭

就會令佢貼服 主要係黏既作用 或做d 唔係鬆感既野(當然都睇泥質地)

鹽水

令頭髮質感變得粗糙 鞋 從而做到鬆既感覺

我會覺得鹽水直接噴唔好 我興噴係手 穿梭於近髮根處

鹽粉不宜長用 難洗 同多殘留
而且都係懶人用 愈懶損耗愈大
唔好剷太搞會勁肥

其餘就睇其他野

你呢d 圖都係講緊點解決佢地
最好唔好紮

頭兩三日至一星期

用返護髮素

直療有咩注意 重複整或之後整其他野

髮質手感有機會變得唔索水同埋 難乾

膠膠地feel
唔知點講有幾薄 
平時pat陰放落嚟都還好 唔見肉
一Gel高分界位就會睇到比較疏
好多髮型師都話薄 要花心機gel先得

Btw可以電著咁留長
而家中間有7-9cm 側邊得4-5cm gel唔起成個賊咁
好 唔該晒
但仲想問下如果我自己夾曲 佢會唔會唔識變翻直or會唔會好傷 因為做完直療之後 覺得自己得翻好少頭髮搞到好顯臉大

巴打 如果想咁剪,點叫個髮型師剪
唔該巴打指點迷津
所以其實我都係果句

除左直療果個問題以外 都好關技術同概念事

如果有少少面既層次行返出黎 唔似成個形框住塊面 問題無咁嚴重 所以而家都唔會有成個做直既形

可以夾 事前搽返少少抗熱就可以
直接比相佢

但最好 有幾個要點

眉夠濃人夠型

淺毛 唔直硬彈 先會似

你會見到面有 線條出返黎

就算 做直 我可能都會面有d 短既層次 然後電鬈 夾返直根位同拖一拖個圈

但 如果你會自己夾既人 我會剪好左 然後教佢點拎返短既面層次 叫佢 卷佢 set返少少 咁會無咁貼面 同靚d
樓主好好人 唔該哂你

想問下呢幾隻邊隻最好用
之前用有個骷髏骨個隻black label有機髮泥
幾好推 又唔笠又易洗 但想試下其他有機髮泥

手痕買左呢隻

發現佢得個香字 好笠好唔爽 但平同大盒囉
咁我髮質又硬又粗適唔適合剪?
上面叫佢薄剪?同埋洗唔洗剪短?
barber shop同salon其實有咩分別
我見入barber shop 10個有9個都剪油頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞