[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike

我諗你想問 有咩方法可做到相類似?

但你要既質感係咩

有人漂完覺得粗鞋

我平時漂完既 係小小林林地 滑手
乾燥啲 同散啲

咁除左漂之後

其實你用返鹽水都可以
或泡泡打底

但切忌唔好因爲想咁 而唔用護髮素呢個方法

因為唔用護髮素都係會有呢種質感
或試圖 間住咁用 咁低能既方法
外*
依家個頭粉紅色 染左個幾月
想染返橙啡 會唔會蓋到d粉紅色?
有漂過上?

洗得多 其實會偏返向copper
想問下有無方法知道all back髮型適唔適合自己?
thx
屌你老味 大難當前仲掛撚住剪個柒頭
出去幫手啦
我係女 長髮 我估我自己係細軟髮 天生卷

之前買左枝create ion grace curl II
好啦 捲完 剛捲完個下好曲
但去到落車(一個鐘車程到)就直晒
試過屈記鳩買spay
但噴完個下明顯無之前咁曲

然後又上網搵資料
買左枝shiseido鹽水+powerpoint spray
捲前鹽水 捲後spray
都算hold到大半日

但問題黎啦 洗頭個陣打晒結
平時一落護髮素個下d結就會鬆晒
今次好似洗極都鞋烚烚
D結要狂摔護髮素先摔得散
係咪鹽水同spray唔岩我用
超鞋超硬但唔用又hold唔到

6.12 罷工 -人在中信
帖內都有提

琴日

影到樣既廢事出

其實小弟琴日仲要發緊燒
今日都好想出 但連日返工+去 都真係體力不支了
Sorry
有冇鎖色洗頭水推介?
mane n tail 得唔得?
鎖色洗頭水嘅清潔能力會唔會比較弱?
型撚到
抗爭同時都要有個途徑去舒緊下自己既壓力
做自己想做既野剪自己想剪既頭完全冇問題
留左好長頭髮 黎緊7月仲諗緊去邊剪 但係而家己經有答案了
用鹽水去做鬈
係會有你講既呢種情況

如果你呢種情況 我建議可以試下照你平時咁夾

但每執 唔好即時拆散佢 等佢cool down
一陣 然後照你平時咁噴spray

如果都再唔得

Cool down 未抓返開之前

噴多轉spray
有樣會清楚d

就咁睇名就似無用過

但如果你係漂底 而家都會建議係 用上色果類多於鎖

一般係
即係只用spray唔用鹽水
捲完cool down就可以噴spray
Thank you
感謝

年近三十有家室

去參與 然後再返工忙

都真係估唔到會捱唔住

做唔得幾多 範圍以外 努力盡做

我剪親每個客人都有呼籲參與
就算真係唔去都希望佢做選民幫下手

咁當然亦都有唔同意見既人

眼見好多人都比上次熱衷同有質素好多

個心好安慰好團結 正呀!
都好耐之前架啦

最好有相比我睇睇啦

咁最常見既係

而家乜式乜式我都唔理架啦
因為好多時都係嘩眾取寵

基於結果 。

摩 根 係指 只有髮根處有鬈紋 或類似栗米既波紋

以致佢會有鬆既感覺
(但如果 過度既鬈 會顯得奇怪 但會夠鬆既
然而 愈剪d 頭髮 會感覺會愈鬈 而個形 會愈長愈好睇

反而電得鬈係開頭唔好睇 但之後keep住都有紋)

原理係

/\/\ 電鬈既頭髮

——無電 直既頭髮

頭皮髮根處) /\/\/\———

兩三個月經修剪後後

頭皮髮根處——-/\/\/

但其實只電根
然後鬈紋 其實一路生都好肉酸

係開頭兩三星期好正 唔多洗gel或處理
哦 無咩用

但你係漂底?

我建議用返d 專業髮品既牌子

例如wella 既color save
或黑人頭 或架仔野

多個專業髮品既牌子

Wella
Goldwell
黑人頭
沙巴

日本仔
Milbon
Lebel
Dr junior
當然會

如果太疏落都真係要電得鬈

唔太疏都仲有方法既

除左電髮,有冇其他方法令後腦位啲頭髮冇咁彈
平時出街我有洗頭打底吹gel,咩都做哂啲頭髮都仲係彈開哂
絲,髮質天生粗硬、乾旱,宜家長度到肩膀,真係好核突,洗髮水都換左SLS free、用髮膜取代護髮素、吹頭前有用植物護髮油,但作用都不大。聽人講要用chemical處理,有冇咩treatment / 電髮可以做去改善問題?唔該巴打!咁樣返工真係好肉酸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞