[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
佢好短架喎

兩邊 基本都去到0.5 咁劑 然後漸層

你cap埋圖比我 thanks 隻粉
仲有好多特殊效果

關於剪裁或電 都有別於以前

Eg

男天生鬈 gel all back 會變好大舊

女天生鬈 輕左薄左但無毛毛飛起既感覺(原有斷髮或髮質奇差另計)

M額 髮量唔夠 剪完變厚變重 但一樣有層次

不能盡錄 都因個人而制訂
岩岩電完髮,髮型師叫我早上沖完水要搽個護髮素,可以令頭髮捲d 同無咁快變直
想問係咪真? 同埋我枝護髮素唔見左,想問如果係咁有咩牌子好推介?
你簡直係佢地救星但keep住咁電會唔會好傷,跟手甩埋
有冇得電到容易打理 易d Gel起(唔洗Gel仲好)?
有一排all back過得成日Gel好煩 又未必Gel得好睇
另外想問,電完髮兩個星期左右,覺得d頭髮又開始直番,係咪正常?
大約幾耐可以電一次髮?
夾直果個部分
諗住留長
依家到膊頭
髮尾成日飛起
執蔭又成個蓋咁
係咪應該去剪剪
或者有咩唔太短髮形岩
之前髮型師叫我keep住唔理就得
但依家望落真係好亂
咁係入面個under做得唔好所以會變成咁

大部分有電既 都有under

唔under 狼起 再電 只會更大舊更恐怖
本來就要用

同埋 都係既

日本仔野都可以

Lebel milbon
佢搵左我剪都有8 年 ⋯⋯

果張相 佢個仔未出世既時候電 佢個仔今年5-6 歲

而家都仲電緊

我眼見就都仲有頭髮搞 而且都持續整緊

我電果個方式 係藥水唔會 滴 同埋掂到頭皮

而且一般我都會用埋電後護理 而且都搽曬防敏

都盡量減低chemical 對頭皮或頭髮既影響
呢隻泥中學用到依家 我都覺得幾好⋯
問少少問題 男仔 髮量多 髮質硬 直 少少碎既平瀏海
之前一路都用呢隻 直到之前見到有片介紹Monarch by Blumaan 就無再用呢隻
感覺用monarch好似易推啲無咁易喺落泥摷時卡住卡住
定其實兩隻都差唔多用途? 因為其實Monarch偏貴⋯諗緊好唔好轉番呢隻⋯
除左呢隻仲有冇第二種髮型可以電?我天生頭髮好軟好幼,不過就唔同你朋友咁甩到咁,但我係髮量唔厚
可以 電到唔鬈 但而鬆係排位 同藥水處理

交差嬈埋 係類似你講咁

你咁講 黃
其實你只係想電到有d力 電完好似gel左咁既feel
女朋友成日夾頭髮但有無噴/揸啲打底
想買支夾髮前嘅heat protector 比佢
有無推介
主要夾髮尾多
本身頭髮屬於極旱嘅人,天生攣,又毛燥,有髮尾開叉之類嘅問題,如果做直療可唔可以補救到我啲頭髮,我想睇落去柔順翻同直啲
女士問
用邊隻牌子洗頭水好啲?
All back 電完都一定要gel

除非 半額 兩側落返少少黎既造型
濕既時候睇睇個鬈度

濕既時候= 髮型師電完果下

乾= 要視乎點樣吹 就點樣呈現個鬈度

標準鬈髮

濕水是 落styling 然後風罩烘乾

呢個方法 就會鬈d 但就無咁鬆 同無咁散

如果覺得咁樣鬆左d

可以 濕水 落product 然後 唔用風罩 就咁慢風打圈吹

咁樣就會 散d 鬆d 無咁鬈

而都係覺得鬈

可以直接唔用罩 打圈吹 吹完先再落product

電鬈只係起左個基 底 比較容易處理

而點呈現都好睇方法 同好個人

視乎你鐘意咩風格或類型

但鬈左 造型就多變d同易處理
Thanks 巴打
好詳細
漂過之後染返黑色,但宜家想漂返淺色係咪無可能
唔一定要all back
想易打理啫 通常係咪要留到好長頭髮先電?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞