[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
會呀

而且我通常都用treatment 夾去做

本身粗硬 剪同負離子過(局部

效果會更好
想請教下巴打
本身剪開 top knot
易家想留返長做 man bun

不過天生頭髮硬 左右兩邊成日彈起
如果想留長應唔應該去修下同要點保養?
咁無計 一係日後就整左佢 點都好d
咁應該分

有邊d 你想札起 有邊d 你紮唔紮都無所謂

你留長到札既程度 佢都唔會存在果個問題

但如果你忍唔到佢咁長時

唯在剷左佢 (但通常都唔會好似平時咁高 如果man bun

如留到中長好肉酸 照樣彈出 唯有電一電 等佢落住黎先都唔會咁肉酸 或用 夾仔 夾住佢唔彈
多謝巴打解答
咁睇黎我都要定期去修一修
整左佢 姐係電直佢?定電鬈佢
巴打,想問游泳池d水係咪真係好傷頭髮?
呢半年黎keep得個髮質ok,但黎緊天氣熱d想去游水,
你覺得一個月做一次treatment+每星期做2次髮膜keep唔keep到?

利申:粗硬髮質
想問依種all bk 頭用咩gel 同spray 有無推薦
同埋要前到幾短 例如過眼 掂眉
出去髮型師 gel 嗰啲都好貼 好齊整 唔係好鐘意
直直地咁

因為你呢種情況 唔係成頭做直做主要

我會用個半月彎鉗 夾鬈佢
有綠氣麻

反而係清潔果方面& 護髮素

通常係建議 游完水 (用deep clear )主要洗頭髮

Treatment 有用 但粗硬髮質最主要係靠chemical
Chemical姐係用咩好?你指要買髮品店買類似milbon d產品?
超級軟 塌 直髮 額高
會用咩鹽/泥/Spray?
依家都係5+泥同butterfly spray

唔知係咪牌子問題 鹽水搞到個頭好笠咁

頭髮少 唔敢同番工唔電得喇
巴打間salon係邊區
眉位

重點係 styling 同埋有削薄條頭髮+ 如直髮要電

或有深淺色
Chemical 係指電 染果類

係呀 去專業髮品買 就最好啦

Deep clear
坦白講

有時 每日 既 打底 泥 重spray

同電一次去比

分分中 每日既styling 對頭皮既負擔更大

電髮藥水 其實係唔係點掂到頭皮 因為我用既方法唔係落藥水 只要第一劑唔係掂到頭皮就影響唔大 同埋電後都會有product 去清走chemical 物

反而每日咁去styling 如果係幼軟塌既頭髮上 變相要用好多產品去holding 有時怕洗唔乾淨 同埋怕有殘留

電 其實唔一定係鬈 係吹乾左好似gel左咁 而更鬆 又持久

我自己個頭都係
尖沙咀
即係短得黎要薄?
咁有咩gel spray 推介?
唔該哂巴打

濕時用 少少 吹乾
再用少少

(佢比起wet look 無咁wet同硬 自然好多 同埋好洗易用
都唔短算 起碼到眉喎

同埋 要有微鬈 濕時純直狀態 起碼掂眼
hello 巴打, 想問下頭髮個分界點樣整好
姐係我本身就8 2 而家想整做6 4 咁, 個條髮界點樣先SET 得好?
唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞