[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike

想問呢個髮型有冇話要咩髮質 頭型先啱剪?
長形臉剪平隂係咪不智
舉手之勞
黑泥 最底果隻 我常用 同埋都好用 除非唔識用
唔岩 做唔到咁soft 既feel
Barber 本來就係剪油頭

技術上 我覺得以香港人基礎(鬚既量 質感 大部分面形)

其實都唔係好岩 不過你成個造型黎講 都有好多人襯

最大分別係文化

Barber 賣點 係成個配套 風氣 文化

酒 紋身 電單車 比成個好舒服 好放鬆既感覺

Salon 咪就係好似salon 咁 好似好廢咁

多元化d 其實鋪頭都唔係太關事 只要有正常配套 服務

獨特既應該係個師傅 無論心態或學習

當然 salon. 本身都會有研究或鐘意 barber 文化既師傅

咁當然就係鐘意barber既人 先會考慮或選擇barbershop

以上係我既睇法
手擸 剪短

但睇髮質 同埋 都要睇果個人會唔會或曉唔曉
面形唔好太方

頭骨唔好太大

髮質小問題 如果呢個形

最好條眉都濃濃地就岩 唔好太淡色
嗯 但都有得 左就就 右就就

未死得曬 除非好唔岩剪

咁有咩髮型岩剪
唔該晒巴打 但係想問下點樣先知頭骨大唔大 就咁攞幅相去salon比髮型師講想咁就ok?
中長髮樣衰四眼男想undercut有咩髮型岩?
有無相睇
如果相佢都唔明 其實講更加唔明
好難講你聽大唔大 頭大頭細 好易分架咋喎⋯⋯

一手渣唔渣得曬都可以做標準既 自己手
留長紮 top knot 低果隻
頭骨大 面尖(瘦) 有咩頭髮可以推薦比小弟
想問可唔可以同一日做染髮同做巴西焗油/拉直
巴西本身就會直 我反而想問返點解要一次過
又直又巴西 因為個髮尾好乾?
上個月出去salon染咗灰色 偏深(漂咗2次)
然後呢加甩色甩到金金啡啡 好似亞麻啡個啲色
如果我呢加想再染返灰色係咪又要再漂
我係想問可唔可以同一日染 + 巴西
純粹係未諗好做巴西 定係拉直姐
天生m 額留齊陰既話有冇得用剪法去解決兩邊好疏既問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞