[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
嗰頭成日gel完都扁咗
可以點算
即係直療唔建議做第二次?
分別係(五年前 更耐之前 熱療 直療 paimore

果陣時 真係一種新技術同方法

電直既分別 佢電完既手感好 做完直 自然 會保持頭髮係圓柱狀

數年過去 無論其他產品 或 鉗工具 好多野都進步得好誇張

所以都唔係好關事

只係 好多人 圍住黎話好用 但 其實麻麻都好舊⋯⋯

都唔係問題 係整得唔好或重覆做 之後 髮質既手感 好討厭(似塑膠 唔索水 唔似頭髮 kick) 我剪落好唔鐘意 同埋都唔想自己搵我既人係咁既質感

所以棄用

Cost 又唔貴 又可以係出面收得貴 又多人 自投羅網 又有人會問 市場又興

但真係唔好用麻

利申;我有用paimore 只限漂粉 仲要係 通常for新生髮

因為佢 人工色係去唔走 但天生既頭髮 係去得好好同手感都好好
Junior

勤力 準時 學習 謙虛
轉隻色 或電電都會好d

我自己都小方

(唔好剷青係好dd
Wella sp balance

護髮素 除超市外 隨你
呢個頭 唔係咁耳仔下面

我都電過好幾個 成頭都卷架

但個cutting 同 電既排位 係有少少特別

除左要多layer 唔可以堆疊 同埋 偷位

電果陣 仲要有反卷( 用以放長唔堆積

用返架仔野 N油
有冇話上啲咩堂先會有幫助甘
巴打如果想搵你幫手整,想知大約費用同地點可以嗎?thank you
順手pm埋我呀
thx
想問有無蕃薯電話 想磨剪
想問下男仔 想留中長髮,大約好似下圖,留緊長既時候 2邊剷青會唔會影響最終個樣? 同埋應唔應該定時去偷薄下d頭髮? 依家個頭好厚
都係24 小時
如果唔做直療同負離子有冇其他方法打救
想問下男仔自然攣應該要剪咩髮型
髮型師話要留長,短會縮顯得更攣
但係我覺得長髮真係好難打理,成堆草咁
亞洲人嘅攣又唔似鬼佬個種,攣得嚟軟
自然攣真係好煩
鹽水/mousse 打底吹頭

再唔係就直接電 簡單快捷
直頭係唔建議做直療

從來都

早五年前到 又真係得佢做到果樣野

而且又真係新 果陣時
Paimore 熱療 直療

但 近呢兩年出既產品好多都可以比佢好 甚至更好效果

棄用左好耐

只係ig 人地見好多人問 而且又多人追棒

咪個個想做生意 咪順便搞下 cost唔高 又收得都有返咁上下
有邊隻更加好效果
上年做左直療 黎緊想剪完再電

直接做 然後除左以上四點 最好留意下有無d熱心教人 又整得靚既人
兩側都可以既

但建議都係死留 同修好個layer

有layer 會gel 就可以
多謝分享
二個月前去電過髮尾內彎,但勁快keep 唔到開始向外翹
而家頭髮長度到肩多少少,勁反翹,想問下有無計令到佢地向返內彎 夜晚吹頭時用手捏下係有內彎,訓一晚就無咗
咁gel方面應該用咩類型既product? clay/wax/gel?? 咁後面d頭髮可唔可以剷?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞