[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
我聽人講男仔唔一定用護髮素 所以我都1,2個星期先用一次 巴打護髮素有冇好介紹?
染髮係咪唔好自己染
有冇邊隻色係室內睇係黑 有陽光照落去先啡啲
而家好黑 想染得黎係自然啲
每次掂到洗頭水就一定要用 無論男女

咁所以 會有白點都唔奇
今日諗住染藍黑色

點知變左呢隻 想問下之後甩色會唔會冇咁藍
hi巴打 搵你整頭得唔得

Cool
Down 足夠 會有幫助
當然 易一達達之餘

泡泡染一次 差唔多等於salon 短時間重複染四次既 質感

只要本身正常有用護髮素 就無咩問題

有架
但真係唔多覺又無咩意思 讀緊書?
唔會

佢應該係漂得好足 定還是你本身有漂底再做?

兩樣野 下面果個 用既野同上面爭好遠喎

漂得夠 下面既色甩出黎都靚既
我底色唔係完全黑色,有小小啡啡地。漂完之後變左薯條隻色,希望快啲洗走啲藍色佢
額高 但又想露額個人精神啲
有無咩髮型介紹

本身留陰
睇佢上色前咩色底

同用咩上

有機會變灰

如果變唔夠就會變左綠

如果 用 Direct colour/crazy colour 就會變左淡藍
額高 頭髮一長左就攣 同埋兩邊唔平均咁(有圖) 請問有咩髮型岩?
如圖:
頭髮軟、幼,但係想GEL頭有洗完頭果種濕既效果,應該係買咩去GEL?
髮蠟、髮油、髮泥、定啫哩? 有無邊隻推介?
搵咗樓主剪咗幾次,樓主真係好畀心機剪,剪完好滿意,會counter advise好多適合係面形嘅髮型 / 細節,同自己之前搵嗰啲髮型師差好遠,同埋分享好多自己對髮型嘅睇法,係一個好有passion嘅髮型師
唔係呀
純粹唔想遲啲太布丁咋
你個髮型係邊類

事關 幼軟 仲用wetlook 或少濕果類

要靠吹頭吹鬆或有電過 如果唔係恐怕個形更塌
感激
1. 除左勤保養外 其實好多相 係出之前都係有造型打理過 你用熱工具夾過 有打底 都可以影落好靚好滑

2. 都係關造型事 而且 中途都會再補 但如果你係想 自己屋企整完一次 就可以咁樣 hold 成日 恐怕唔得

關於髮根向上果隻 只要你係長陰

你自己反方向撥或吹 都會有 只係佢 hold 唔住

咁呢個moment 你可以 用d夾仔 hold住個形先 然後再用spray

配合埋吹頭

不過佢都係硬照野 實質 現實生活中 佢都係有可能跌返落黎或中途要再整整
想問下焗油會唔會令本身粗硬嘅頭髮,變得柔軟順滑啲?定係天生髮質係咁,冇得救?
如果咁 而限制左

我建議唔好染

或選擇 section colour / highlight

情況會好d
明白
講到留長 我本身鬈
朝早起身想方便出門口真係唔得
點都要吹番好夾直先出到門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞