[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
拿 其實 我自己就靠經驗同氣味

如果文字上既我盡力啦

本身皮膚易唔易出油?

有無洗面護膚習慣?

平時用咩洗頭水?

有無落開styling product ?

幾時開始係咁 開始時同平時有咩唔同(習慣 用品)?

因為你自行判斷油唔油 其實已經唔太準確
Cool tone 啞色。黑都有人染灰好睇 好講髮型同幾黑

你睇睇有邊個近似
Lebel 頭皮抗氧

可以推薦下啲牌子for女仔夾頭髮定型噴霧(唔好太硬)嗎?
Loreal 金大枝 金色既 白色頭 (可以返梳唔易起白點

正版power point
okok 唔該巴打
如果我髮質好差 開哂叉 應該盡剪先 定留長啲一次過剪 唔剪住會唔會影響上面生長緊嘅頭髮
唔會 但除非你暴力梳

如果 因chemical 而受損 剪悶都不失係一個好辦法

同埋勤做下treatment

(Treatment 鉗 Hair carepro🇯🇵既詳細)🎊

https://www.carepro-hairmedication.com

如果正常髮質黎 以而家產品 真係好難整傷 就算係漂
女仔包包面咩髮型最好啊ching
我其實留左好多年齊陰 想轉吓 近期興邊款瀏海啊
我漂染完隔咗陣就電 同埋我住英國啲水質好差
剪悶 係乜嘢錯字sry
但有髮型師同我講做treatment 無用過兩星期就會打回原形 因爲我已經差不多大半個頭都壞哂
睇下點包法 但六四或中分有長度(岩岩到 面既3/2 就最好

短陰既話 最好兩邊係有頭髮落返黎
剪曬* sorry

硬水係真係爭d 漂過都唔會電到set到咁feel

如果 真係 不妨慢慢剪 同埋 層次多少少會好d
(頭髮無重疊得咁勁 都會無咁kick
thx巴打
我想問下髮質硬係咪好容易就有頭髮生到鐵線咁
另外我個蔭剪得太短飛起晒
我夜晚瞓教夾隻髮夾喺髮尾 等佢有啲重量喺底
起身會唔會貼返額頭啲
試左好唔好都返黎講下

畢竟無實況 都有少少估估下咁。但點都唔會差過普通野

而橙色既treatment 係可以掂頭皮
似第二種
不過應該再紅多少少

巴打日後有機會搵你整頭
首先 一定要每次用返護髮素

濕未電之前

長已經好d 短仲彈⋯⋯

色呢家野 有得教架啫
再紅 就覺紅多過啡 你講out door 果張?
]
直頭乾到洗完頭一陣
撥起啲頭髮就見到甩皮

番香港一定要睇醫生
岩岩去第二度

咩地區 有d小方法

癢唔癢架?

個人衛生好唔好 本身
喺外國讀書 仲有兩星期番香港

一出少少汗都痕

試過買 Loccitane 隻草本精華噴
噴完會唔痕 不過唔last得耐

平時起碼一日洗一次頭
枕頭袋已經每星期換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞