[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
如果想自己染髮有咩建議?
冇圖
matte texture powder

另外
剪呢2個頭係唔係比張相/片個髮型師睇會好d?
其實你哋鍾唔鍾意d客要求跟相剪?
你哋

大概三至四個月
自己夾夾 個陰似個蓋就因為cutting 問題啫

留長過曬膊先 又或者電電內彎 然後自己吹吹都會無咁亂
咁最緊要睇 user 自己用落邊樣岩上手

無絕對既 泥係會有少少卡既問題

但你可以試下 上完泥之後 唔好整個形住

洗乾淨隻手( 要抹乾既) 之後再整個造型

正常黎講 有用開護髮素 既頭髮
都唔會點打kick
ATS抗熱
或Lebel 既水份髮尾油都唔錯

濕時 搽少少

夾前搽都得
直療有個問題 整得唔好 或重複整兩三次

頭髮手感會變得唔索水同似塑膠

坦白講 麻麻地 何況 而家做負離子 都唔會好似以前咁死版

無論 鉗既質素或part 1或整既方法

所以唔洗擔心

何況你呢種情況去做直療 恐怕效果唔夠顯著
我都有同樣問題,我上年6月整完直療唔夠3個月己經曲,想請問如果而家情況做返負離子會適合嗎?謝謝🙏
我髮質同你差唔多,頭髮又粗又硬
唔電直的話新生果d都係電線,做左直療d頭髮好滑,好似做左負離子咁
其實負離子同直療分別係咩?好似吹到好勁咁,做過paimore直療覺得好似差不多
有興趣做髮型師可以點入行
你係想要咩效果?

定只係想搵d好少少既洗護?
再漂 只要唔係勁special 既色都可
咁唔一定

短都電到 係睇排位同卷法
男仔方面剪咩頭髮好睇?試過好多髮型都係覺得留陰最好睇,但感覺有啲毒
唔好咁立
唔好用超市買既

去返專業髮型用品既地方買

唔建議自己染
跟相剪 都好玩架

咁好講剪功 我可以既

但最好 係頭髮都同色 先好玩

先唔講樣 如果黑毛同淺毛 都真係會有分別
做完paimore直療 最快可以幾時洗頭洗唔洗隔2-3日咁樣
新生既當然可以

但直療果部分 好多時再整 就要小心d處理

質感問題
其實 任何 呢種情況 做左直療 或 負離子

情況都會差唔多

但直療重覆做 或果次做得唔好 就會有 我之前講既問題

而負離子唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞