[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
放心 唔會

短髮 我會預鬈

長髮唔建議

因為長髮 其實你用風罩 橋住罩乾會更快

何況 預得個鬈細都係要吹

而家個走向 都係興電到set咁既大wave

其實客人自己吹上都要有進步

元素多左 同以前唔多 唯有慢慢學 同髮型師教下

你咩長度 有無話鐘意邊類型既鬈或style

隨便講。我自行參透下

但比個標準簡單方法你
頭 西瓜切咁分 四等份 然後同樣向返下巴橋

唔洗橋得太實 然後風罩烘乾(中熱細風)吹出黎會無咁散

睇下你覺得點
你問我呢

首先我係唔建議做paimore
以而家技術產品 大把野好過呢樣五六年前既產品
(利申我都有用paimore 但只限漂粉 因為靚

講過好長好多次 唔重複啦 簡單講

如果佢重複整或整得唔好 係會好似塑膠質感同埋有唔索水既感覺

至於霧感染 blight

如果你係幼髮質係可以既

因為blight 要漂先會出到果種感覺 除非你個basic 願意深色

鐘意得霧感既人 都係鐘意淡淡地 有少少日既feel 輕柔既感覺 通常呢類色tone 都係要漂

正常黎講 仲用paimore 再 b light 我係唔建議

因為上面提過 佢會有機會似塑膠質 再進行全頭漂 係一定唔建議 或blight 都係唔建議

一個直髮 唔係單單靠藥水就會令件事變好
想搵你整頭 tg左你
你無覆機wor
Same
有冇巴打有樓主salon嘅地址
電完髮 髮型師洗完頭濕既時候揸cream 再落gel
想問d hair cream有咩用?
除咗bed head仲有冇其他推薦
成日覺得用完bed head texture變咗
有時攰 唔係成日開黎睇
覆曬
咁當然我唔知佢用咩產品啦

不過主要係想個鬈實淨有光澤 無咁散

鬈髮既標準styling 係濕落product

電好左個底 而想點呈現就睇點styling

如你想散d 咁做法又有唔同
咁你要搵下

因為細枝裝 黎講 我覺得bed head算係咁

性價比

同埋我本身既頭 都唔洗點用spray

我反而會係教人 吹既技術
如果去開日本可以行下 髮型用品鋪 東京同大阪都有好多選擇 但我就未用過
本身啲頭髮好黑 想染啡色
有冇話點染可以令生出黎既黑色睇落冇咁突兀?highlight?
之前漂過兩三次 最近自己染黑 點知一撻撻 再染左多次 點知d頭髮爛曬 點算? 而家仲有一撻黑一撻啡既情況 但爛到唔敢再染 求救!
電完髮,夜晩洗完頭用風罩吹頭
吹完都有個形嘅,但第二日係一訓醒就冇咗6成。可以點算
TG咗S巴
我係巴 想問旁邊既青位 同頭頂既生長速度係咪一樣
有髮型師話青位會生快啲 有既話生長速度係一樣

Ps頭先狠心剪左個差唔多光頭 想轉髮型
如果電完髮要修下啲邊位,大家通常去邊修?
兩個鑽既頭 應該點好, 成日剪髮都俾人叫電一電
想問有冇話b5 定milbon 邊隻好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞