[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
岩岩幫襯完巴打
見佢好好生意啲客無停過
想留bun仔/辮 但係髮質好撚硬應該點
我留長緊 可唔可以搵你剪架
洗頭水 專業用 乾淨就可 如你無特別問題或要求

Wella sp balance

Styling product

睇你個鬈度同你需要既效果

常見常用就 milbon wax 3-5
要check 個鬈仲有無

洗完頭(有用護髮素

然後 用毛巾擦乾 然後渣一渣

睇下仲有無鬈紋。如果個鬈紋係岩岩好

請落product gel完 然後擺好個形 風罩烘乾
(標準鬈頭髮處理)

而想鬆散dd 我會建議先吹乾後用泥

呢個方法吹上黎就易d 同埋電時需要部分預鬈少少

我個人比較鐘意咁多d

Keep得耐d 唔好比佢太濕 烘乾少少頭髮同埋用d 較好既洗護
想知染紅色頭髮係咪比起其他色係keep得冇咁耐?
以前聽個髮型師講過,仲話呢隻色特別傷
但我好鍾情紅色系
Chemical 後就會變乖

多種方法 視乎你想要既手感同感覺

Eg

你鐘意有色淺色 可用漂或染淺 等頭髮既感覺好d

你可以電少少鬈 用韓仔藥水電(以質感做主要

可以電熱燙 又得 好多種 真係好睇你既情況

但我建議係有鬈(尾位)會靚d

同埋 一定一定要每次洗完頭後都用返護髮素
唔係

只係紅色 再轉色相對比較難同麻煩

Keep得無咁耐只會係cool tone

Warm tone 係唔會

因為頭髮 原髮色本來就係60%黃 30% 紅 10% 藍

只係 染完 經歷下洗頭水洗 紅色會較容易走向copper 色

因為黃色浮返出黎 而淡左

想問下 佢既左邊前陰點解可以咁直
想要佢果種孤度
但我啲前陰最後都係彎向耳仔果邊
到底係我吹頭問題定夾得衰
首先我肯定我頭髮夠長但又唔會過左龍
利申想好似東海咁靚仔
我吹頭係全部向後吹 再手動分界
向前吹下 然後又向後吹 又再向前吹 又再向後

最後都向後 然後彎果度 夾直佢 或做直佢都得 零零舍舍
有無話用濕泥定乾泥好
無噴髮膠
唔明點樣向前又向後
向前吹啲頭髮咪唔夠鬆囉唔係咩?
前陰果到我向內夾成日辣到自己
一放返啲頭髮落泥就熱到pk
同埋呢 最近想染埋頭髮
哩類髮型有無話襯咩色好啲
前陰夾 整親自已個問題

你可以 分好左要夾既部分出黎

然後dup低頭 夾執陰 夾完 hold住攤凍佢一陣

咁就應該會好d

濕乾泥 視乎髮質同效果

眼見圖 就吹得夠好就落返少少泥同spray

我建議可以用少少泡泡打底吹
淺色

你好呀 巴打 我想問如果要漂到佢地呢種效果 太概要漂幾多次頭架?自己本身宜家個頭髮顏色係啡色 從來冇漂過
同埋 我如果漂 漂埋剷青位 會唔會好睇
想問吓電完髮之後幾耐先可以拉返直而冇咁傷髮?我電髮失敗,宜家個頭成個牙嬋咁
我髮質偏硬又粗
泡泡姐係糖水?
如無上過任何色(之前)

兩次就夠了

如果咁淺黃 金既 青一定要漂 同埋要留意埋眉色

黑色青唔會join
黑色青唔會join既意思係??
同埋我圖上既色可以keep幾耐
頂金色 個青唔漂
(雖然長返 都會有咁既情況)

成件事好唔match

一路keep到好耐都得

因為金金黃黃 係原本漂後既髮色黎 所以唔會再點退色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞