[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#6

1001 回覆
33 Like 25 Dislike
唔好用控油住 上下頭皮抗氧(lebel)

本身有無持續用緊護髮素?

而甩既情況 每日都好多定點

因為有個情況係

Eg.如果果個人頭髮直 正常髮量

然後電左髮 然後覺得甩多左

有時係因為 平時直既時候 唔洗頭唔濕水底下 自己都唔多覺 唔知跌左去邊 電鬈後 會藏住左 一洗就出返黎 然後成手都係就會擔心

常見既係 睇下你搵開個髮型師有無留意到 然後問下佢
個整體個髮量感覺有無少到

每日代謝都會甩約33條 如果唔係好影響整體感觀既髮量 唔洗過份憂慮
頭髮又軟又直,電完一兩星期就打回原形,點搞
男 高額 頭髮幼 俾風一吹就亂哂 係咪都係要靠電髮先會好睇D?
平時洗頭朝早同夜晚先頭對髮質有冇影響?
係咪最好洗完唔好自然乾,要吹乾?
易甩頭髮係咪唔好gel頭?

同埋圓面係應該剪咩髮型好
我頭型兩面突 頂又扁 啲頭髮又好硬 平時剪開all back 頭 側面鏟到3mm 一剪完過兩個星期側面爆哂出嚟 唔知點搞
完全剪唔到留長側邊嘅髮型 有冇咩建議
漂完頭,頭皮有啲紅同覺得那,係咪唔洗理佢就會自然好返?定係有啲咩可以搽?
呢種情況 我一般都會預鬈d

咁而家濕水仲有無濕既感覺?
Sure

我都幾多電前電後圖

睇下你係邊類 都可供參考

高額 稀疏 都有

直硬幼軟咩種類都有⋯⋯
咁就好啦
吹至7-8 成 如長髮可用小量抗熱打底

無太大影響

只係洗護到要留意返

朝早最好用低鹼
如果係單純因爲 側面長而去定個髮型 除左留到好長就真係諗唔到

如果留長但又怕熱 厚

其實你係一個有要求既人

不妨剪時剷短d 或再剪密d

標準係三星期 但一兩星期你頂唔順

可能都唔係剷太青?

頂部分

打底吹頭 泥 spray 或電
如果你本身有皮膚問題 易敏 都會有小小

情況嚴重可用 牛奶敷一陣 或直接求醫

但正常皮膚下就唔會有
我已經係連側面頂個部分都順住3mm 咁上 不過就冇剷入去 因為會搞到好怪 平時四星期剪一次 我係想剪two block haircut 但留側面頂個部分 因為頭髮好硬搞到好彈
有冇方法可以令側面貼服啲?
比張你想剪既黎睇

要睇你側邊有幾彈同長 係有d 方法既
琴日幫襯完
開心靚頭中
有冇細支裝好用嘅spray推薦 唔會用完太硬
想買支去旅行用
想搵你剪頭點聯絡?
樓主消失左
因為我本身把頭髮係自然捲,焗極油都睇落好毛燥,所以諗住試吓做paimore

想問吓,如果做paimore + 霧感染髮 + blight , 一次過做得唔得,會唔會好傷? 因為有啲salon又話得有啲又話唔得。

thankss
Bed head 有枝細裝 又平又好岩旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞