根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
脱左歐之後用BNO填勞動人口有咩問題?
講返d 歷史背景
63年殖民地人民被剝奪本土居留權
83年前本土同殖民地人民一樣係cukc
之後變成bdtc
無叛國之下
為左同中共交易全體被剝奪國籍變成bno
送出土地之餘
連同本國人民一併送俾一個會屠殺人民的共產獨裁政權

暴風世代也好
去is 同戰士生仔的英籍女被剝奪國籍也好
大家都會為佢地發聲
點解明明都係英國子民
大拿拿幾百萬人出賣俾一個共產獨裁政權就要噤聲?

其他國家例如法國、葡萄牙都有為殖民地負責任
英國都係一樣
我明白會怕我地太多人湧去本土
不過事實上bno 有效護照只得十幾萬人
溫水煮蛙之下其實唔會好多人去英國本土居住
但暴政之下我地需要出路
英國亦有責任保障返英籍人仕(任何一種英籍)
屌你啦 人地本土英撚 咪當你班渣BNO想移居英國既係蝗蟲
大部分人都唔會知咩係BNO
但係講BRitish National Oversea係self explanatory.
如果有居英權 我會係狗衝果批
一比英國人知道香港人走去免費OT做爛市爭工做,即刻唔支持
仲有,港島九龍係永久割讓地,完全係英國屬地,
新界雖然係99年期租借地,
但英國從來冇分開管治港九新界,
所以性質上港九新界從來都係英國屬土、香港人係英國屬土公民。

但問題係英國放棄香港主權時,
完全冇考慮過香港人未來究竟想留喺英國、獨立、定係歸中,
亦都冇比香港人返英國既權利,
呢樣喺現代國際關係上根本唔可以接受。

我舉幾個例子:
1. 清政府割讓港九之後,大清子民(包括香港原居民)仍然有自由選擇移居香港/返回清國既權利。

2. 普法戰爭法國輸左要割讓Alsace-Lorraine,但條約規定Alsace-Lorraine地區既人民可以自由選擇返回法國居住,留低既先會成為德國公民。

3. 清政府割讓台灣比日本,都規定台灣人有權喺兩年內返回清國居住,留低既先會成為日本臣民。

由此可見一個地方冇得自己決定前途既話,
比原居民有權返回原本國籍既本土係norm嚟,
冇可能連人帶地送左比對家
點解唔可以講清講楚
明明我地係英國領土出世
而家係英國出賣左我地
我地要拎返自己既權利有咩問題
係真係好慘 你地早一年出世就無事
我個願望係2047比機會bno轉bc
原來bno咁撚廢架咋
無嘢可以做到,但支持巴打
你唔好咁大聲啊,班連登仔唔鍾意啊。佢地仲活喺自己個世界入面架
只係比持有效海外護照人仕姐 香港邊有100萬人有BNO
係,坐係到等就會有
支持樓主

依家都係英國讀緊書,老一輩嘅英國會知道香港嘅存在,但認真講句後生嘅、20歲樓下嘅英國人,基本上連香港同中國係兩個意識形態上唔同地方都未必知。

不過平心而論,佢地普通人冇機會亦冇必要接觸呢啲資訊,我覺得作為香港人唔應該抱著「所有英國人都要知道香港」呢個心態對住佢地,味話香港啦,佢哋後生嘅連Gibraltar都未必清楚。所以我覺得要慢慢話返比佢地知咩事,我同佢地講嘢吹水,佢地知道我有British Passport嘅時候都嚇咗嚇,問我點解會有,之類嘅嘢,呢個時候我會好詳細講香港嘅歷史比佢地聽。平時就算識新朋友,我都會好強調我嚟自Hong Kong而唔係China呢個身份,如果佢地問Hong Kong同China唔知嘅咩,我咪又解釋下,同人介紹自己嘅出處完全唔覺麻煩。

學上面話,政治並非二元,香港主權移交呢件事,英國同中國都仆街㗎啦,但啲人講到英國人係最撚仆街,我就唔同意嘅。講真,真係唔撚理你班華人,係我就連BN(O)國籍都懶得特登開比你哋,橫掂香港六百萬人喺97年6月30日之後又唔係無國籍變國際人球,我慢慢等你地個BDTC身份自動Expire咪仲得閒?當年香港「民主回歸」 嘅呼聲幾大,我諗個個都可以Google下,香港人自己當年都唔太理嘅時候,我覺得嗰班淨係識屌英國人嘅藍絲五毛都冇資格屌人。仲有,中共係反對比香港人有居英權嘅主要來源,64之後英國搞居英權計劃中共係有屌過。所以你話英國人錯撚晒?我真係笑出嚟香港人當年自己都係犯賤,依家屌人冇幫過你

講返英國本土,根本好多呢代嘅英國人都唔知自己政府做咗咁多仆街嘢,國籍分class etc.,仲重要依家要令呢一代人知道有BN(O)同香港問題,好認真講,後生一代嘅英國人大部份都係留歐派,思想上係左傾,佢地知道有呢啲問題嘅時候,好多時你話比佢聽有咩可以做,佢地都願意幫手。

仲有上面條五毛講嘢都幾好笑
笑人揸BNO係殖民黃奴
自己成本BC咪一鳩樣
笑人喎
可唔可以爭取下97年前出世而果陣冇拎bno 既人,依加補拎返bno ,老豆老母果陣冇幫我拎,搞到明明97前出世都要揸特衰
其實點計都好
英國係有責任俾返full citizenship bno holder
因為bno holder係英國子民
唔好傻啦,屌佢老味廢柴英國
完全係失望,香港人唔自救撚有人理你咩
人地脫歐都搞到屎咁樣,收返香港重理你BNO
小熊維尼又出唔知幾撚多百億收賣英國

係有能力既有D錢既移民啦
做人地公民好撚過係香港連人都唔撚係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞