根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
阿仔認老豆but 老豆唔認仔
當然同意 支那不分繁簡

台灣冇能力亦冇資源

中共再垃圾起碼都有核武
D鬼佬吾單止吾知道BNO 有一D連香港都吾知係邊度 之前同佢地介紹我from hong Kong 佢仲以為我係日本人
agree
連登仔有幾多個去英國
成個地球得返香港用bno
加油
"is it in china? so you are chinese?"

有啲當係日本都有嘅...
我見到話要篩選bno 俾居英權我幾認同上高巴打講呢樣嘢其實都幾自私

起碼居英權計劃一開頭就係自私plan, 但你bno 轉bc/拎居英權點樣可以篩選人呢?
其實好多人都講 97取消人英籍係有問題 尤其係8,90年代出世(97嗰時未成年)而父母無幫佢拎BNO個班
唔知樓主點睇
上連登打飛機神器
其實唔係...
即係你想佢再剝奪bno 班人一次?
之前80年代好似有個Project係喺英國沿海北愛或蘇格蘭搵到地方可以起個「新香港」

https://mingpaomonthly.com/那些年的「方舟計劃」%E3%80%80-假如全體香港人移居/

一九八九年六月二十日,蘇格蘭報紙The Glasgow Herald曾報道,謂一個英國智庫建議在一九九七年後,在蘇格蘭重建一個獨立行政區「新香港」,讓希望離開「舊香港」的港人重新開始建立屬於香港的一切,那樣既可以保留香港特色,又無需挑戰中國云云。「蘇格蘭方案」和「北愛爾蘭方案」異曲同工,不過蘇格蘭地廣人稀,待開發的地方更多,假如真的有香港人開發極北之地,再發現越來越多石油資源,歷史怎樣演化,說不定十分有趣。

這類建議,並非純粹單向來自英方。一九八九年「六四事件」後,不少香港城中名人、包括現屬愛國陣營的,也曾提出建立「新香港」,讓香港人大撤退。當時建議「希望在世界其他地方,尋找一處自給自足、與香港在面積、地理、氣候等都相若的地方,將該地發展為跟香港相近的城市」,認為「港府可跟澳洲、紐西蘭或南太平洋諸島國,以至英國的屬地,租地建立一個跟當地社會有一定隔離的移民特區,再按年或定期向當地政府或社會,作出定額經濟援助」,最終鎖定了北澳洲的達爾文,上述詳細情況,《信報》年前曾有重溫。

雖然最終一切未能成事,但概念上,只要有政府配合,這些「方舟計劃」式方案並非絕不可行。今天不少國家面對嚴重財政危機,要考慮這樣的方案,也不是天方夜譚。假如真的有香港人、特別是新一代對這類計劃產生遐想,背後反映了什麼問題,更是彌足深思。
以前英國啲同學成日問我香港係咪喺日本,同東京有幾遠咁
自己問下流細娘
果堆智庫報告咩攪NEO HK係咩玩法

其實智庫不嬲係吹水大會,9寫就無打算做
除左仲有邊到係用緊bno?
啲殖民地全部都獨立曬
與法國比較
與法國比較的話,會發現法國的海外屬土公民都是法國公民,而不論他們是生於法國本土、外島,抑或是各屬土,其法國公民身份亦不受動搖。另在部分情況下,對一些前法國殖民地而言,生於殖民地時期的居民亦可取得法國公民身份,可見法國的情況要比英國寬鬆。

我想問既係除左香港仲有邊個地方用緊bno
應該得香港係BNO,其他殖民地用BOTC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞