根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
98同99真係慘過食屎明明唔似00後咁舐共,但係乜鳩都無,生不逢時啊
以色列弱,咪要和平共存囉。等佢建左國咪有條件發圍。等於大陸,未哄到你上床個陣咪港人治港高度自治,拎左你份嫁妝就一國大過兩制,沒有剩餘權力

仲有,當時所謂既猶太難民,係塞浦路斯個班先至係英國佬困住好似越南船民咁。巴勒斯坦既猶太人,係由以色列人自己主持既家園協會組織回歸,同阿拉伯人買地開墾,自己有治理組織,有秘密武裝,根本就唔係難民

英國佬唔同你主人,人道危機同武裝對抗都可以將佢地拉上談判桌上,而且英國佬係要面既國家。只要有人重申中英聯合聲明,英國佬就冇得側側膊放棄香港人,正如有貝爾福宣言,英國佬最後都要支持以色列獨立。
英國人都幾清楚華人嘅特性,一早知道畀居留權BNO嘅話一定會係成班港蝗擾亂當地生活香港人甚至華人係冇族群意識,只會爲着數四圍走,融入程度好有限,呢個係第一個考慮。

另一個考慮係同支那嘅外交關係。權衡過之後覺得唔值得爲咗香港同支那關係破裂甚至打仗(好似係鄧小平,講過話就算打仗都要「收回」香港),現行對BNO嘅政策係權衡過後嘅折衷方案。

利申 有BNO
70年後出世D人全部九年免費教育都有學英文啦
英國會 care BNO 架咩?唔覺佢地會理
樓主如果唔怕中間好多沙石同五毛言論
可以睇下之前呢篇post 有幾多討論
[BNO] BNO平權運動簽署!關心BNO既全部入黎
https://lih.kg/869603

另外樓上巴打講16萬人有bno
而英國每年移民55萬都值得講
香港獨立?
連登仔無左共產黨會一死,你睇下關sir用緊幾多大陸嘢,同埋手機台Oneplus個Post可以開到十幾個就知啦
FF自己有BC既5毛?
無人反,笑你地岸久姐
真係見好多特衰支那狗自己冇得救都要拉人落水

不過而家一大問題係脫歐問題搞到英國人咩都唔得閒理
樓主都話報紙連bno研討會都唔報下
反而樓主出篇專題既時間點要捉得好準 呢樣唔易
你覺得學得嗰九年真係人人都可以稱得上識?
唔識講都睇得明報紙雜誌呀嘛
話你唔岩既 好撚肯定全部都五毛狗黎 加油樓主
但香港愈來愈少人有bno, 愈少人會爭取

利申80後,父母有bno,有錢果班親戚都移晒民
唔係反對bno 係覺得唔好幻覺英國人好重視香港拎bno既人
全世界都收緊移民政策,因為電腦化同自動化令本國人口工作都困難左,根本唔需要多餘人口,除左技術、有錢人先可以移到。你有無見發達國家降低移民門檻?加拿大提高左、澳洲收緊左連美國都開始緊,呢d傳統移民國家都收緊時,你期望英國唔理自己本土英格蘭人、愛爾蘭人、威爾士人、蘇格蘭人,走去幫你爭取無門檻地至少16萬Bno持有人擁有居英權?如果Theresa May今晚係國會提出議案比bno變bc,我諗佢聽日就被不信任動議byebye左,成個career玩完,你做政客會唔會得罪自己選民走去幫班非選民?你知唔知英國做咩脫歐?就係唔想東歐d人黎移居搵工,因為佢地窮,只會增加本國負擔。

唔係想反對bno d咩,我都拎緊bno,只係現實d去諗根本唔可能,純粹自由討論,no offence
自己講完反對野又當自己冇講過
典型港豬廢中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞