根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
胆乜唔係同膽同義字來架咩…
用咩繁體輸入法出"胆"?
不,我果時架理解係英國人係想推香港人反對回歸,甚至獨立(其實無非英國人一向作風),不過比大中華架同普遍香港看人反對…

我想特別講出一樣野,其實有好多朋友未必會理解點解當時D人會唔反抗,就係在於當時架中共領導人確實係比地全世界一個新架境象,呢個係一個事實,你只要了解一下當時環境就會明白(我想再重申,你睇呢段時期必須用當時環境及資訊去睇,如你用現在去睇架話,你永遠唔會明白)

其實BNO本身都唔係大問題,但首先你必需要確認佢係有同英國護照同等身份,即起碼有歐盟護照等,至於係咪真係居留權呢D野,可以再傾,其實真係未必有好多人會真係去英國,褔利果D都可以再用某D方法解決(供錢有限制之類),而唔係一野就話Ban你,無得比你簡。

我之所以提出呢點並唔係我真係好唔鐘意中共,我只係唔明點解香港人只係爭取佢本應有架公義時會有人講到好似乞兒咁…
因為有D人born as乞衣就覺得所有人都係乞衣
某國出身既特別多
我係康熙字典見過…

好喇,我得承認我用錯字…多謝提醒
所以我欣賞樓主用佢有限架力量去抗爭,為左企公義而去奮鬥,並唔會咁心去做一隻狗
其實英國唔幫BNO平權 都唔會有咩後果,咁佢做乜要做多餘野呢?單靠輿論壓力唔會令到英國政府正視BNO問題

「沒有永遠的朋友/敵人,只有永遠的利益」,BNO持有人可以貢獻到d乜 以換取英國公民身分呢?呢個先係最有可能嘅思考方向

我暫時諗到嘅係 開發/建設海外領土,承諾唔會主動返英倫半島長住...雖然同英國本土公民權利比係差d,始終話事權始終係英國政府手上,但可以離開呢個地方

希望大家揾到最佳可行方法,挽救呢一代滾水中既青蛙
要求有Eu 身份仲惡過話要居留權
多謝巴打
支持樓主!
bno holder lm
想要英帝畀你BNO做條後路
就應該要趁排華風氣微弱嘅時候
展示身為BNO holder對佢有咩利益
引誘到佢接受交易條件先有意義
https://youtu.be/NKpyvAoA7qM?t=1327

想了解一下歷史gei, 可以睇下呢個series, bbc 1997 嗰時播架。
英國當時都唔情願放棄香港,係中共不理香港人死活,不惜打到香港變成荒土,都要收返。我覺得英國考慮香港人安危,同埋唔想辛苦建立gei繁榮都市毀於一旦,先退一步傾所謂gei「主權移交」。

啲人唔好成日講到英國當年為利益出賣香港咁啦
英國朋友認為BNO係冇Full citizenship嘅英國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞