根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
英國喺撤離所有殖民地時本應都有責任同道義去保障殖民地人民,
就好似北愛問題一樣,
為左保障北方六郡新教徒唔會比愛爾蘭天主教徒秋後算帳或者逼害,
都會比佢地揀究竟留喺英國定留喺愛爾蘭。

但英國喺香港問題上就係明知中共人權、民主、自由等問題上劣跡斑斑,
但仍然直接將香港交比中共,
過程中亦都冇聽香港人意願(應鄧小平要求拒絕三腳凳),
亦都應中共要求喺聯合聲明中確立港人1997後冇居英權,
令到香港人冇選舉權亦冇逃生權,
眼白白睇住香港97年交比一個唔尊重民主自由同人權既專制國家。

BNO就係依照聯合聲明所講唔比居英權香港人既產物,
但bno本身就係英籍,但又冇居英權又(喺中港澳地區)冇領事保護權,
喺國際嚟講根本係荒謬
樓主,想知英國人普偏對前殖民地覺得有無感情同責任
其實過左海就唔想人地過仲落井下石係咩心態?
你個BC都係靠屋企人幫先攞到架啦
好多謝你
On9,我講緊以色列仲搞緊復國個陣以色列啲土地都係靠同巴勒斯坦人和平共處呃返黎
感情可能有,責任?FF完未
有比香港更慘既南非做版
佢係咪真有都冇人知
reddit多五毛
係啦係啦五毛
總之英國咪撚過嚟
越整越臭
上面篇陶傑文睇下啦
做隻聰明老鼠咪咁On9
香港人大多數都鍾意做洋奴
ching你係清泉, 係少數, 鍾意做共奴
因為佢地冇
個時唔叫出賣啦
根本10年前全香港都好愛國
政治唔係咁二元嘅...

不過我係英國佬都唔理香港啦
冇誘因 高成本
樓主加油
不過就算英國肯承認bno嘅身份,比居英權 都未必有好多香港人會移民英國
我覺得更重要嘅係 如果佢認bno 有bno嘅人唔需要強行「被中國人」
我講緊聯合國181號決議案通過之前個幾年冇讀過歷史都有睇過西片啦下話,中共座上客
其實全世界都認bno,係中國唔認
support
明明冇成本
執到張六合彩咁
中就興奮唔中就應份

實有人利伸bno呀,
多一事不如少一事呀,晒氣啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞