根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
想人幫手spread,又唔直接放link
因為香港人賤
50萬人上街唔郁政府反而和平散去
事後仲自HIGH示威者主動去掃街

已經影衰整部人類歷史
應該WRITE OFF BNO HOLDER
上面都有巴打講咗,想爭取嘅其實係完整嘅公民權利同身份認同

至於居英權,老實咁講有能力過到去都搵到工嘅BNO,要移去其他西方國家嘅難度都只不過係高少少,而且英國經濟又唔算好,所以都真係唔係咁care
1. 本來你用呢種概念響世界絕大部份地方係無錯,完整公民權點會無得居留響本土?但你錯就錯在將呢個觀念放響英國身上!你有可能未了解過你自己國家歷史上有幾多類型護照,你理解左就會明白到底而家香港人響到爭取緊D乜,樓主做緊D乜

2. ……………原來你一開始到宜家都唔明樓主做緊乜野………

3. 我由頭到尾都無叫人唔好反政府(只要你自己知自己做乜就可以) 我係提出你反唔反政府(中共)對呢件事上邊真係唔係有重大幫助;相反我唔認為你不斷人在外國,意圖煽動人街頭抗爭做法不妥,如果真係有D唔理解架人亂聽你講,你知唔知會害左人?

另外,我中文程度唔太好,以我理解抗爭呢個行為其實有好多做法,我唔明點解一定要街頭抗爭先叫抗爭,其它果D都唔算,你父母取得居英權計劃係點走出來又唔算,人家聯署去美國要求取消關係法又唔算,總之你要坐響到睇到人地血流滿地先算…咁我得承認我認知能力係有D問題
本身冇諗過要做埋presenter
有人會做presenter
點知比人叫我用hkese 去報會更加好睇
所以冇端端我要出埋鏡
算啦
靠洋鬼子不如靠自己
唔理唱衰果班友點講都好
試左先都無妨
巴打幫我開個2post好唔好
然後直接spread 單news 係2post
我唔想直線自爆
agger
BNO撚應該自動收皮唔好咁多幻想,乖乖地做土共奴隸被壓榨,生生世世永不超生
即使當年非華人既bno撚轉曬做BC
當日單程證一開波都搵小朋友上鏡搏同情
中期 R埋公屋,老綜
現在50-60歲一到睇CANCER

果班港蝗講咩係要尊重唔會用居英權係當人ON9
我已經早前解釋過比咁多人聽,如果唔用當時政治氣候,環境同經濟等多方面去研究,根本就無意思;情況有好似點解中國人民1949年會支持共產黨執政一樣,如果無呢種從當時環境去理解㗎思維,咁你一世都唔會明
1. 講左幾日,無10個帖都8-9個帖…你仍然著眼在居英權上面…真係好唔明點解…我希望你先了解一下英國對國籍㗎分類,咁樣你應會明白到底BNO問題所在同點解有人會提出平權(不過我覺得你仍然會話做乜要我理解,總之休想居英權同居英權……)

2.我真係見唔到樓主講要居英權,反而覺得佢係爭取緊平權,你可以㗎話話我聽邊到有你講㗎論點

3. 最後,我真係有D興趣你響邊到見到你所謂㗎BNO狗…無錯確實有你講㗎人存在,但有更多係已經有幾百萬現金,幾層樓響手架人…其實你會唔會覺得自己識人方面比較少一D…
係…

佢來來回回,講來講去都係居英權,講真有無得居英真係個人選擇,而英國人絕對可以把關控制人數,開出特定條件保障本地人,但睇來佢唔了解到所謂完整公民架概念,又唔太了解英國護照有幾多種…總之就係圍住居英權保護佢利益,恥笑人

但佢唔記得佢只係一個普通公民(我估佢年紀連投票都未得),所以基本上樓主繼續發聲,等多D英國人知道絕對係好事;另外大家都應該密切留意動向,盡可能支援樓主
據我所知除咗英國之外 美國 拉脫維亞 愛沙尼亞 南非 以色列都有non citizen national
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞