根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
嗰條BNO hater日本妹killer呢?
我諗緊有update係咪應該開新post
加油
1. 我好希望你嘗試了解我架意思:我由第一日已經提出而家最主要係英國比回完整公民權利,至於係咪移民英國,或點樣形式做公民相信可以再傾,但必需要以呢個原則作基礎,如果唔係根本無義意,以相信呢個都係樓主發起呢個帖架目的

請問呢到睇到架人有無人明我意思?定我真係咁大問題連咁基本架野都表達唔到

2. 如果一個人甚至官員話BNO只係旅行證件,講一兩次你可以認為佢講笑或者道出現在呢個護照架處境,但係如果佢一而再,再而三咁反覆認為係真理,咁呢個人就真係極其無知,連護照係乜都唔知,佢唔單止恥笑緊護照持有人,甚至正響到侮辱呢個國家

3. 你錯喇,反唔反共係個人意見,我倒唔覺得響呢件事上會有乜野關連,重申一次你可以指出中共對現在香港架影響,但唔係代表用抗爭反先叫做合格,更加唔係煽動人去反

4. 無錯按現在情況睇係好大機會過唔到(其實連去到呢個層面都未到),但未必講到你咁肯定,好多時有好多因素都會有改變,不過呢個真係後話喇…
支持一下你先

我真係好欣賞你肯無私幫人,根本而家好多人都無咁架意識,你獨力支撐…辛苦晒

其實唔怪得樓上位朋友有咁架思維,因為佢根本係憑父母得到國籍,根本無香港係家,香港人係同胞架概念(也都凸顯有D上左岸架香港人自私自利架心而影響下一代人…)

點都好,你唔需要太計較成功與否,總之盡力而為就可以了
其實BNO只係一本旅遊證件嘅話,根本無公民權,無資格去英國投票喇!
居英權果班一樣反BNO平權

成班香港BNO去英國,已經唔講呃福利
人多咪就係當地人實憎
到時分分鐘又好似澳洲係街比白人打
加油呀巴打

我覺得有樣嘢係可能可以提出嘅,就係如果想去英國要求將bno當係英國passport, 佢哋可能會驚突然間醫療體制福利系統大咗好多負擔, 因為大部分拎bno嘅人除咗我地啲代之外,都有好多係上一代嘅中年人老年人。

所以我諗應該係要諗下,要求放寬bno移民條件, 而唔係直接要求轉做英國passport。 例如可能揸bno, 只要搵到工作, stay 三年就可以轉passport? 或者可能拎bno嘅人,返工嘅選擇多啲, 僱主易啲幫你申請working Visa。

咁就唔使擔心突然間成班老人家飛過去退休, 而係真係招攬分享佢哋理念嘅勞動力去加入佢哋嘅社會。
你話人有英藉就自私
香港人何嘗唔係自己住私樓就扮環保撚反對政府起樓同填海谷樓價
有須要
你咪又係想搵位 DQ香港班老野, 少左人英國佬容易批

你自己可以自私因何英國人要無私

要交還都係交還比中華民國啦屌
北京條約正本仲係台北呀
唔係自唔自私既問題,你依家係度偷換概念

我只係提出有啲咩人係應該,同埋有價值移民去英國

我哋出世呢一代係接受英國思維嘅教育, 一個有自由民主公平公正嘅社會係我哋嘅核心價值, 反而留喺呢個金錢掛帥利益行先人治嘅中國社會先至係錯配。

上一代喺英國統治底下嘅大人, 佢哋有能力移民嘅已經走咗, 冇能力移民嘅今時今日去到英國對人哋都只係一個負擔, 有能力又留喺呢度嘅中年人老年人係佢哋自己嘅選擇。

我哋呢一代當年係小朋友, 我哋只係想返去同我哋成長價值觀一樣嘅社會, 某程度上可以話係我哋嘅根源,係返屋企。 因為培育我哋嘅文化, 係應該要歡迎我哋返去, 支持我哋繼承佢嘅思想。 而唔係由得我哋喺中共嘅統治下腐化。
英國直頭係英國讀U的外國人都好難拿國民身份

你又有幾英化?
又唔見班友去民主菲律賓建設家園
台灣一早被踢出四小龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞