根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
哂氣啦
一街廢老,班人食英國奶粉大既, 都走去投共
我係英國睬你都傻
利伸:有BNO
好快英國人自己都冇
支持
仲有一個可行方法我諗緊去Reddit打篇千字文講呢件事希望上到首頁 當然就好難
黃世柒
正皮
唔知點解次次見親BNO呢d topic就會覺得有班人入黎屌話乜乜乜
講真 就算平左權有幾多人真係會移居英國姐
咪又係留返係香港
利申 bno
只係香港人睇得自己太重姐,佢地自己脫歐單野咁煩都未搞掂,理閪你香港人死
父幹bc push
我同英國同事吹水
有兩個好SENIOR分別主動同我傾過
而家香港問題當年97
同BNO 喎
乜撚野邏輯
脫歐就唔講得BNO

就算講利益,脫歐後邊到搵又平又聽話文化差異又唔大既勞動力?

支持 留名
應該直接取消BNO 但現有BNO holder 就直接轉做BC 我覺得係英國某程度上欠我地英屬香港人的
1962 年前香港同所有英國人一樣有英國居留權
1983 年前香港人國籍同所有英國人一樣都係 Citizen of United Kingdom and Colonies
1983 年後香港人同 Gibraltarians and Falklanders 一樣降格為 British Dependent Territories Citizens...1985 年容許香港人轉為 British National (Overseas) 以過渡 97...香港所有人的 BDTC 籍於 1997 年 6 月 30 日午夜因香港再唔係英國屬土而取消
2002 年 BDTC 改名為 BOTC 平權容許當地人 register British Citizenship
但香港人身份係 1997 年取消所以無份
2009 年無國籍法平權容許香港 BNO 無其他國籍的人 (即大部分香港出世的印巴 BNO) 可以 register British Citizenship...但香港出世華人因為中國強加中國籍而無份 (就算你無申請任何野因為你係華人所以中國當你係)

BNO 唔包括任何地方的居留權...本身就係違反國際人權公約
同埋歐洲人權公約...但英國因為無 ratify "人民回國定居權" 而可以過骨
支持樓主
BNO係個天大既笑話
話比人聽依班係殖民既黃奴
好彩自己拎BC
咪撚再搞聯署
好撚柒
而家搞公投都冇用架
希望BNO多番少少權 多D人離開到依個地方就可以
到時後生攞BNO既人走晒 得番特衰00後同大中華膠廢老係度困獸鬥就可以,任何話自己係中國人既仆街都由佢死左算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞