根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
呢個脫歐都有排搞仲邊得閒幫你平權
同埋成班人去英國住當地暴動都似
咁同公民有咩分別
我好耐之前都識benedict rogers 佢地係whitehall既 opening 我都有去
支持
搭ryanair 啲機場人員成日叫我排eu
師兄辛苦你了
我係細個拎皇冠出世紙、父母都BNO但冇include我嘅可憐蟲
會唔會乞到英國垂憐
1984 act conservative 就係唔比你其他殖民地有居留權la
呢家已經返唔到本
Brexit 大氣候下就當你同東歐佬一樣搶福利
仲點會比你去英國
利伸同樓主一樣係英國讀緊書
都有尐人想理下香港
但好多認知除左知以前係殖民地已經係極限
可能仲問吓你其實係味都係Chinese (我一定話Hong Konger
留名講句多謝先
係而家國際情況
如果真係難民國籍就發達
留名支持
如果BNO可以轉BC 到時英國人實屌哂鬼
好啊 呢篇可以做我畢業project
留名支持,唔使理啲失敗主義者及疑似5毛的留言。
你做系列報導,既然好多人都唔知BNO,開頭點都要講返BNO由來同之後發生的野
1)英國同香港殖民地的關係
2)中英談判香港人點樣無Say
3)回歸後點畀中國再殖民(香港被赤化)
4)反思英國對香港的道德責任
5)如果討論BNO平權的話,BNO持有人應該係20-40歲的當打年齡,畀返個選擇權畀呢班人(唔理係咪去英國生活與否),對英國來講都未必係負擔。
利申:乜都唔識,希望畀到Idea你做你要做的事。
bno都做到你所既野
講真啦
連登仔要搞清楚殖民地既概念
當年殖民地對於歐洲國家黎講就係condom,
佢唔殖鳩你民,你到最後都係比老共管架啦,
佢真係冇咩義務要比返個國藉你。

況且我唔覺得現時英國人會支持將bno變bc,
邊個會想突然開放自己國家國藉,引班唔知咩人入黎
97前嘅人先有,BNO又冇得世襲,死嘅死,移民嘅移民,其實真係揸住bno嘅唔係話好多人

就算真係有居英權,問心有幾多人真係會過去?語言、文化等要重新適應晒

老豆老母我諗都唔會過,咁後生嗰啲又會有幾多人捨得掉低兩老自己過去?
基本上,香港人現時比土匪黨消滅緊,不論是香港土地,房屋,財富,學校,醫療等等,香港人現在正步入滅亡的邊緣。
當初啲人係有諗過只係還新界加離島
屌佢
之前連登仔話拎BNO 坐British Airway 直升First Class
同埋境係貴賓通道
幾十個連登仔人話試過, 幾百個正評

我試左幾十次都無
香港人現正就是比隻惡魔迫害緊,香港人現正嘅情況不比中東難民差,外面的人根本無睇到香港目前的慘怳。
請不要認為所有香港人都是只會食福利的蝗蟲!

因為我們不是「中國人」,我們不是「蝗蟲」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞