根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
咁你揸特區護照有冇居中權吖
可唔可以係中國大陸做野呀
我個腦依家仲亂過你呀
所有移民都有依個問題 唔識咪學到識囉
你有基本reading writing能力 去到當地speaking listening自然會慢慢進步

同埋香港人英文差係因為英文科設計得差,唔關天份事
文盲都會學得識講一隻語言架
成日覺得得英國人當你二等公民,
點知中國仲閪當香港人係三等人
有同感
ielts 6.5分都無 咁同無基本reading writing能力有咩分別
你話技術/投資移民有貢獻就話
洗撚要咁高分咩,啲蚛蟈蝗,東歐蝗咪一樣講唔掂英文,咪一樣過去生活到,睇你夠唔夠膽講嘅姐
即係邊個種族?
「BNO只係旅遊證件」
英國佬起碼法律上唔當你係外國人
本國領土冇得住起碼比你入六個月
當地有VISA讀書工作唔洗去差局比錢註冊
考公務員報英軍又可以
合法居留仲可以係選舉投票
中國喎
揸特區你去羅湖過關比人捅屎眼啦
支持
人地就算本身歐盟想入英藉仲要考試睇你有幾了解英國 問歷史地理之類嗰啲
香港人5條都唔知答唔答到
btw 6.5都只係大學入學要求 咁都無都學咩人移民
英文唔得無技術錢又無 去到就真係蝗無分別
唔係唔鼓勵bno有居留權 只係希望大家都要裝備自己 乜都唔識得把口有咩用
咁一定會學好再去既
brexit 搞到咁亂
bno平權呢個議題一定拖好耐先會真係處理
或者唔理
經濟差到咁仲點會激嬲中共
bno holder 留名
有BNO就以為自己高人一等
點知過到去做二等公民
其實用特區護照都去到英國六個月
脱歐之後仲廢過葡撻護照
就咁t2 有人請, >30k 人工加幫手整就得喇喎

邊有咁多嘢要整
同你一樣情況,好彩佢地都有比資源我出國,如果唔係真係反面都似
講緊邊本護照持有入返邊本護照嘅簽發國
特區護照返唔到中國
亦冇權工作、參軍、考公務員
冇人話有BNO護照高人一等喎
係特區護照本身低賤咋喎
中國大陸都返唔到
條約寫明借100年
邊有得反口
點解咁多人仲對個英國抱有咁多幻想覺得人地會無條件幫你
英國人個天性都係笑裡藏刀,有利益就瀨到盡,無利益就好似好有禮貌咁推你,實際笑緊你個柒頭
加上佢地本身都唔係鍾意你班黃種人,佢地寧願攬啡皮黑皮
除非佢地係有利益,否則我唔信班英國佬會因為咩了解多咗,情意結之類廢話去幫你
一係你講到多你幾百萬人,會為佢地班政棍帶嚟幾多選票
一係你講到你哩堆人可以點樣填補到英國勞工市場嘅缺口,同時又唔會搶鳩佢地本土人飯碗
一係你用人道主義立場出發,香港人有幾撚慘
全部其實聽落都唔係好有說服力
新界人無得講
我住北角,講明係割架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞