根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
所以咪話成個地球得返香港用bno
點解噉撚多中國大陸五毛畜牲留言!

我們香港人有BNO關你們契丹支那滿洲狗撚事!
還有689嘅家人
1. 呢個就係樓主開post架意思囉,而家咪就係要開一個渠道出來,如果真係有國會議員咁開出你所講架想法,情況就唔同晒喇

2. 你應該被人誤導,先唔好講護照本身架意義,就以BNO而言,係可以響英國投票(呢到係有朋友試過並成功)

3. 再一次,反唔反任何政權係個人經過分析後自己做架決定,就單一呢件事上來講,就算你反定唔反都唔係影響你有無公民身份架因素

4. 唔出奇,任何情況都可以發生,所以好欣賞樓主無私架負出,為一班人爭取好難攞到架野
我見過呢到有朋友成功響英國投票並開post解說,所以點可以講BNO只係旅遊證件呢…(雖然而家個處境確實係咁)
無錯,雖然理據會比BNO持有人薄弱,但確實呢班人都應該擁有公民權,因為你係響佢屬地出世,而當時你無能力去申請呢個身份
係呀,有講過一段時間,不過最後行唔通
支持樓主
不過我覺得唔會改變到
純粹 brain storming

1.爭取海外投票
而加bno 係英國可以投票。
好多國家都畀住係外國既公民係當地領事館投票。

2. 邊個議員支持平權我地就投哂佢,咁啲議員咪有動力平權

係中國政府講外國係香港起票站要先審批
比你香港人選到議員咪奶野

中共一早行到第十步
3. 想點 父債子還?
1.有樣嘢要留意
唔係你用BNO係入英國就可以投票
你要有VISA先可以(留多過6個月要攞BRP嗰種)
1. 你用你架論點去恥笑人係你架自由,我唔會評擊,但樓主只係開一條道路出來希望引人注意,佢做架方式只係另類形式抗爭,只唔用武力,就我個人而言係值得尊敬

又誰會知道香港人爭取架條件英國會唔會考慮,英國政府開出架條件香港人又接唔接受得到?起碼有個橋出來溝通唔係壞事,好過我同你響度講到天昏地暗都無意思

2. 難唔代表唔得!佢仍然可以投票,咁請問你所謂架旅行護照點解有呢個權力?請問法國,德國甚至美國等護照,可唔可以幾難都投到票?

其實BNO持有人係可以自稱屬於英國籍(呢到架意思係佢本人願意),而BNO本身確係一本國家發出比公民架護照,只係英國政府介定佢個角式好含糊(所以咪要平權囉)

3. 朋友,呢個世界架抗爭有好多種,唔一定要你認為架方式就叫做抗爭,其它就不值一提,單單就你父母架居英權計劃其實就係另類抗爭得到架產業(如果你父母唔係架話就當我無提過,反正重點在於抗爭其實有好多種)
我知而家唔得,我意思係爭取既路向。

容易左投票,變左政客有誘因去理我地,亦係民主選舉既機制——有投票權就有人幫你發聲。
https://www.gov.uk/voting-when-abroad

If you’re moving or living abroad
You can register as an overseas voter for up to 15 years after leaving the UK, as long as:

you’re a British or eligible Irish citizen
you were registered to vote in the UK within the previous 15 years (or, in some cases, if you were too young to have registered when you left the UK)

你連uk 都無住過....就算係citizen離開超過15年一樣無得投
多謝咁多位tg同呢度比料我
呢單news已經順利係英國出左街
尋晚直播出左
今日英國下午就會係擺網 多謝唔該哂咁多位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞