根本英國人都唔知咩係BNO

970 回覆
2035 Like 52 Dislike
就1-2點架回覆,有可能你真係年紀太細或者唔了解當年情況,英國響80年代真係有計劃過將500多萬人移民去北愛爾蘭(無錯,你無睇錯,係500萬人,其實你100萬人講到世界末日咁也太睇小英國政府喇),當然最後不了了之(其實有解釋過,不過唔好意思D英文真係太深,我睇唔明)

至於話一出世無居英權我響上邊有提過就唔再講喇

關於第3點抗爭問題我覺得見仁見智,唔係一定無上街抗爭就代表無表示,不過響而家個世代來睇你唔街頭反抗係乜都做唔到。

我都講過大家要明白當時架氣氛,經濟環境同政治形勢先可以了解到當時點解D人唔反抗,如果唔係,你永遠都只可以用現在架價值觀去恥笑以前架人

最後一點我唔夠膽講你唔啱,因為我都係睇咁多年報紙,書資料同電視得出結論,另外你太睇小香港人架普遍財力,其實如果發生大規模移民,就算去到今時今日對中共來講都係一場災難
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/amp/world-43967563
被遺棄既一代港英子民…其實同「疾風世代」加上屬地政策相近!英國國籍分開咁多種…點解人地葡萄牙可以一視同仁英國唔得? 加上咁憎難民 我地唔比難民有用?
支持你

Btw 岩你老母
問題係英國人太醒,唔會執屎
拿 香港人 1向可以百家姓,
英國香港人又得 民國香港人又得
加拿大 澳洲 香港人又得,
1係唔識玩
1係廢柴
先拎住單1國藉做低能仔
1. …
到底你用乜野概念去用理解難民同移民…

其實有頭到尾我都係想樓主盡能力爭取英國給予正式公民身份,而唔係你理解咁一定要移居去英國(如果真係要去可以再相議要求達到某一條件)…到底我中文程度係咪真係咁差

2. 你成日提到所謂奴隸問題(其實我覺得根本不正確),咪就係樓主現在要求去爭取囉

3. 淪陷與否係個人立場,請你唔好再響外地煽動人反抗,其實你害人之餘都會令自己有某種危險(某些政府監控能力無處不在;我只是善意提醒,你覺得唔啱聽就當我講廢話好了)

4. 你認為無意思都無辨法,但作為一個政治花瓶,香港土生土長架人係有一定價值,只係你未必能夠理解到

最後…我想講…你多次把出英国首相批核移民…其實如果涉及呢D大爭議問題,係要經過國會同司法機構,首相無能力做到…
係…機會唔大架,不過幾碼有樓主呢D人有心爭取先
1. 點解到宜家你都係覺得一定要居英…你咁樣令到我好難堪…,我到底咪要重學中文,係咪我提出架完整公民權好難明白…

其實你觀念錯晒…請留意一下點解人地對BNO係提出平權,而唔係你認為好似難民架身份去請求

2. 你又錯,BNO係護照一種,國籍係英國,呢個係事實,你可以參考一下官方說明,只係呢個身份不倫不類,加上某D官真心唔識定專登亂講,先比人覺得係旅行證件

3. 我想重申一樣野:你反對政府,發表言論甚至外出抗爭係有你架自由(都係所有人架自由),但你呢動係人在國外而只係煽動人去做架行為比坐響香港班所謂鍵盤戰士更不應該,而且宜家呢個所謂平權問題根本就唔關係到反唔反共,都係果句,你會害左一D思想唔成熟架人,麻煩你唔好再混埋一齊

你可以話香港被赤化,香港人已經失去應有權利,但暴力抗爭不等於一定可以平到權

4. 無錯首相係可以批BNO做公民(因為代表政府), 不過國會一定會反對,仲會涉及一糸列司法問題,所以我咪就係意思話要國會通過囉(我會重讀中文架喇…)
巴打唔洗解釋太多
同5毛講道理有咩為
佢地有腦就唔會做5毛啦

班5毛智商低過智障人士
都登佢地橙
呢單新聞正常會係英國聽晚6點既新聞報導出街,出街之後會上傳youtube

希望支持既純正香港人可以幫手spread 開去,因為單新聞出街頂盡可能都係得我住個城既人會睇到
其實Bno holder唔等於香港人,仲有好多人有bno,同埋所有非華人既Bno holder已經認可為BC, 我地呢家爭取既就只係同其他bno holder睇齊有英籍。

希望呢個post既讀者唔好比5毛混淆視聽
呢個post 2種haters 一種5毛 一種新香港人同non bno holders

佢地所講既都唔需要理
因為我收集既資料全部來自都係由英國政府同法律部門,佢地所講既全部都係佢地個人意見同大陸強國叫佢地9up既野。

同埋班英屬港人要走要留,關大陸咩野事
o岩呀 平權關佢地鬼事
有bno又唔鐘意bno乜贏
好心就去申請取消英國國籍喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞