[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
髮腳倒生可以點搞?啱啱第一次剷咗後面
驚生返出嚟會好樣衰 其實會係點樣架?上網睇都冇乜實際例子

呢個頭要留幾長幾厚 同埋係咪算電得比較曲呢

我覺得呢個算最自然又有厚度
你間salon係邊?
想轉髮型師
我唔識分自己咩臉型呀 頭髮太長又冇精神 太短又包臉
其實而家既產品真係唔會太乾

又有Olaplex 又有 酸鹼平衡果d chemical 後既護理

通常就用返大牌子 real shiseido lebel

偏日本果類都會無咁乾既 黑人頭都可以
唔該哂樓主

唔識野, 想請問下再自軟會有咩危險後果?

其實個髮型師幾好人既, 但佢d學師仔就黑口黑面咁
(因為我個頭好厚, 夾得耐佢地攰)
咁我都明白人地攰, 都講哂唔該/唔好意思/麻類哂

我驚我同個髮型師講做孿左, 就算佢免費幫我搞返, 我下次再去都變左不受歡迎人物 (因為佢真係剪得幾岩我心水)

同埋樓主叫我提出意見, 我試過架喇
上次我同髮型師講完, 佢交比學師仔做, 咁我都怕佢無講, 再禮貌remind一次
之後學師仔秒黑面:我知呀!

我心諗:其實我都係怕漏左講多次姐
口頭就答佢:唔好意思,唔該哂

今次我又同髮型師講明先, 到學師仔開始接手我都再remind一次, 佢都話知
但到整個陣, 可能整得佢攰, 佢就大part大part咁夾, 最後整到頭頂就好hea,
我又驚我出聲又比佢黑面, 唉

樓主, 如果下次去我跟你意見叫佢軟化左頭頂先,
髮型師會唔會覺得我教佢做野唔高興?
如果我面型大可以有咩髮型選擇令塊睇
落細啲
(由細到大都直髮平陰 想轉style
電髮又有冇幫助?
唔該樓主
想問下個頭呢家好塌好散,可以點救?
巴打, 小弟之前電過搞到啲頭髮好乾好毛操有冇方法可以令到個髮質好啲 感激不盡
要睇選色
同埋襯既色先可以

例子

如果你深灰漸變灰 都靚
(要漂

如果黑漸變深灰 都靚
唔洗漂

但漸變的話 有新生黑色
都建議要輕輕挑出黎漂個接駁
城城果個 好粗硬直同 同好常要keep住剪

同埋一定要gel
城城髮質硬底

里安 如果唔係天生貼 兩回事

直硬彈唔得
絲?

有長度琴好少事 唔會見到
點7法 形容下先知點執

如果你膊位長度 做返直 應該更7
我中間有d有輕輕反方向樓佢

唔係成個頭都用同一種方法

幾厚幾長 單用文字我表達唔到

最好你留到有咁長得咁長先搞

我整呢個頭果時佢都留左一陣(因為之前短開

我迫佢轉造型

想電到咁唔太luen但個頂又可以鬆啲冇咁塌,但我啱啱先剪完頭髮兩邊同後面都鏟到好短,係咪留番長啲先電會好睇啲?
我都係天生鬈,但係漂左頭髮
聽過話唔可以電直,有咩方法可以令到毛毛佢貼服啲
呢隻同ghd 同 amika比邊隻好
想問下如果男仔要留長頭髮嘅話有啲乜嘢要注意
同埋我想知漂左頭髮
岩岩生緊啲黑色頭髮,d色可以點樣處理
已經找你了 人醜不要見怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞