[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
呢個頭係咪要電
淺色本身都會快fate out

呢隻漂粉 漂完山黎之後 基本上都會仲有d魚黃色

如果你講13 既lv 係 架仔色黎 本身色素都淡到淺
如果你講漂到9 既 lv 以日本仔去計 都唔係漂得好足架咋

漂後質地+上色時有無用補品+染後有無再噴野 都好影響個lasting

係漂後 想隻色keep得耐 不妨試下 染完一兩日後就用上色洗頭水洗( 第一二次洗頭時)

如果你自己染 出錯就真係好正常

漂後上色 根本都唔需要加熱

髮尾正正常常我諗係因為你本身都乾而好索色

不過咁揮發性強既野 都真係唔好自己搞

其傷害係反唔到轉頭

何況 我地漂都只係盡貼 而 都唔太那

比我漂 就算漂兩三次 都唔多那 同唔多乾
有無好用既護髮素推介?
想換洗頭水 依家依隻洗到好乾但好快好油 有無方法解決
想問如果想買個剪髮器(刨?)用黎喺屋企自己鏟青用,有無咩推介?唔該師兄
其實關唔關漂到把頭髮傷到一個點
而鎖唔到色?
漂過電完果類 唔係大家睇圖或幻想果類

因為漂後既頭髮 唔夠韌足以做到一個好彈既鬈

除左輕漂或好粗身既髮質以外
佢只係一個有少少勾既形

染返深啡一樣會甩 當然睇下佢漂到咩程度

梨花頭 其實都輕輕要靠自己吹一吹

如果到鎖骨或膊既長度 我都只係建議最好自己夾下 仲好過電

其實大部分比得人睇都處理過

如果單純比佢話簡單易整而吸引 我建議就唔好整好過
同平時既保養一樣

定期做有用既treatment + 家用洗護(好既)

無咩唔好 睇下你需要同整個位既技術

產品再好 都要靠手勢既
多謝你既讚賞先

All in one 係唔錯架

Wax幫唔到你令到佢唔變barcode

你本身係皮膚好出油? 同埋陰應該好貼額?

你係齊陰定斜陰?
Pa
但黑底 唔溝色唔多覺啞

同埋 黑既底色好易走紅

日本仔大部分既色都係建議先推淺後上色
只會令個情況有稍稍好轉

Lebel 既 serum (白色)

For 天生鬈既

我有樣版係手 有兩支細

你有興趣寄比你試試先?
12-13 咁上下

我自己覺得 還好

點上數

做好自己

不斷認真學習
吸收新知識

減少無謂既浪漫時間

夠鐘意髮型

用心對待你既客 同埋作品

唔好咁多負能量
咩問題都係自己問題 然後諗辦法

唔好貪一時眼前既野 睇長遠

其實我都唔係好知點上數呢個問題

但我相信係 所有野都係由人既態度 而衍生

而以上既野 都係我一入行 慢慢就開始學

學到今時今日都要努力當中
其實就唔多關事

都有好多做完都係好乾好爛既人黎求救⋯⋯

產品好都要技術夠

我自己就用韓仔ats
因為佢既電前電後成套野的確好好用

Paimore 我就覺得一般般
(除左漂粉)

同埋做直 我覺得係根據需要同分佈去處理
佢就本身自己鬈既

但如果你天生直就要電
hair jam 比起髮泥/髮蠟係咪冇咁好用?
Lebel (made in Japan )
點解Ching post 男士髮型睇落都咁粗同硬,有冇蓬鬆,自然d既髮型推介
樓主 我幾日前整完負離子, 已經好乖隔左3日先洗頭, 洗完之後發現有一邊陰孿左
我做個時已經好有禮貌提示過我汁陰好孿, 要貼根做
髮型師交比學師仔夾個陣都有提過
但學師仔夾夾下就hea夾, 我又on9唔敢出聲

請問樓主,
我自己有藥水, 如果我想夾返直d陰
我洗唔洗再落軟化?
定一開波就可以夾直, 再落定型就ok (唔洗軟化)?
唔該哂樓主
樓主可唔可以介紹一d冇咁傷嘅染髮product?
漂完生返啲黑色頭髮出黎係咪可以直接整漸變色唔洗再漂過?
咁一定啦

幾時都係專業髮品好用

可能我之前果d影得唔好
有d都幾耐

新果批 我都未搞

同埋普遍 亞洲底 同難剪既人多

都會偏多粗硬
唔用軟化 膏既藥水係做唔到

而且岩岩做完 再自軟會有一定既危險

其實如果位髮型師相熟或有責任心

其實都會免費幫你搞返

有個小建議比你
下次可以要求果個部位 做左軟化先

等佢足d 而且 效果會好d

通常有特別情況果d 我都會係果度處理左先

等於。有d人某d位特別白 條方一樣
但我會刻意搽左果度先 然後等佢run得比其他耐

因為通常都係頑固d

樓主整唔整到城城呢隻頭? 類似韓狗逗號頭,但自然好多 冇乜用product咁
睇落髮量好多好粗好挺身好立體
因為我平時all back,所以undercut晒側邊後面,而且髮質軟薄無力無定向攣,髮量ok,但整完都唔夠立體

另外,剷左青係咪做到唔李安納度後生個髮型?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞