[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
哦 類似鑽轉果類
本身佢set出黎就唔會好鬈架
剪個步都好緊要

細section d 輕身d

要反卷先靚 呢種
有架
要鹽水打底 配合吹頭

係重點

然後黑泥+ spray
得呀 歡迎添

你係之前一路都有做junior ?

正常 咁基本既 都應該唔洗點教⋯⋯

只要你係真心唔係串 唔需要刻意奉承

唔係果d 單單活係自己世界完全唔聽人講果隻
(不過通常自己都唔發現)

至於一個咩心態返工 好睇你自己架喎

如果你係想更上一層樓或學習

我諗社交呢一環你係咪都要面對

如果唔係 你剩係想過下日子 見步行步 咁無咩所謂

視乎你有咩目標咁
即係肥面? 肥面太青會更覺眼
方法大同小異 如果關於熱力或微霧

新b 700 我諗就無咩可能
來貨 lebel 平d
要睇而家咩長度 要決定剪咩一個頭去留
原來咁貴㗎
因為我出到黎第一份工就係同fd夾份開鋪
全部客基本上冇分邊個打邊個
我就岩岩升左師傅一年左右
最近因為某啲原因拆左伙
今年已經廿六歲加冇客底
加上咁大歲數先搵新工
好怕俾人笑
又唔知冇客個陣應唔應該去幫其他人手定點(自己鋪個陣就feel啲就可以操下假頭 碌手機 食煙咁 但唔清楚出面環境係咪應該幫其他人手定規矩啲坐定定等walkin)
又怕坐咁耐都做唔到客既俾人話白拎人工
種種原因加埋好不安
硬直短髮長面形點搞好
人在北京有無好既髮型屋/髮型師介紹?男
做過化療,新出啲頭髮鬈到仆街
請問可以剪咩髮型
男有咩護髮素推薦 好多年無用
以前無係salon染過髮
次次都用泡泡染
後期個頭無keep住染都自己keep住啡金色
好似人地highlight左咁
早三個月的起心肝去salon染 無漂
出到黎都幾深色
然後一個月後又變翻啡金
係咪就算係salon染最多都係keep到個幾兩個月?
來貨 手工 我諗 平極都要800-900

我以為架仔三牌 milbon shi lebel入面價錢係milbon>=lebel>shi
因為出面髮型用品店洗頭水+護髮素都係咁排
原來lebel來貨仲平過shi
1.Hi, 我對你推嘅日本護髮夾好有興趣呀,我見二手網有人做代購,$1980,有伏嗎?
2. 如果護髮夾配以下產品用可以嗎? (還是一定要專業級salon焗油產品?)
i)超市買到的焗油
ii)Olaplex step 3

3.可唔可以講下kk角質蛋白treatment同paimore的分別?是否kkt只係鋪左層野上頭髮面令佢平順d,係完全唔傷頭髮的,但paimore就同負離子差不多都會有d傷頭髮,是嗎?

4.天生d蔭是曲的,係咪做唔到空氣瀏海/做左都keep唔耐?

謝謝你!!
但第一份工就開鋪 岩岩升一年師傅 點解我唔明你講咩

即係做junior 既時候都已經有股份?

無客果陣 主動去開口問幫手 對佢對你都好
好過無野做坐

我以前跑師傅時都有包底 (當然果時係6000⋯⋯)
咁但係我會直接要求唔好包底 比我行多個walkin籌

學無前後 達者爲先 我有認識既人 28 先做師傅
而家都好唔錯架喎

有麝自然香

真金不怕紅爐火

你值既 自然會有回報

唔需要憂慮太多 增值下自己 學下野 睇多d

不安感愈大 咪愈覺得所有事情奇怪

明明無野都比你諗到變有野⋯⋯

以前無野做時 除左幫手 我就係睇下髮型書

就靠當年跑師傅時岩岩興iPhone 我都唔多玩電話

執下工具 整理下自己既位 準備迎接工作咁

直到而家 雖然好忙 但一有時間依然都會做呢樣野
不過變左唔係工作既時間內 係工餘既時間
係呀 頭骨 頭形 髮質 目標長度 目前情況

無 最最基本既 死留爛留
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞