[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
巴打有冇好用hair spray 推介
男仔 多頭髮 粗硬 天生曲
其實男仔個轉生係中間同側邊髮型上係咪會有唔同?
感覺上中間,頭髮生得平衡啲,髮型都靚啲
定其實冇影響
髮量唔多既人,想留厚頭頂啲頭髮,咁係咪要叫髮型師唔好偷薄個頭?
而家啲頭髮一風吹就散曬
想問樓主關於:
1. 髮油同髮泥有咩唔同
2. 最近想買盒試用,有冇心得分享有冇咩邊款推介?(易用 牌子)
髮型師用開紅色INSIGNA都算易用
髮型師建議可以試Prejume Wax 7/NIGELLE TRACE WAX
想問下細軟頭髮剪唔剪到呢種messy bob

我想問如果想好似Eason咁電應該點同髮型師講定就咁畀張相佢睇
天生頭髮好厚好多又唔直
半年就要拉一次先可以見人
除左負離子直髮 點先可以見到人
我諗單單係styling 未必幫到你

你個形有無話係打算點搞
咩牌子嘅去油洗頭水好
電完髮幾耐先可以自己染髮?
有 而你係講得岩既

但對某d形黎講 側邊都有好處
除咗負離子直髮以外 仲有冇咩treatment嗰啲可以整直啲頭髮 負離子直髮太過直 天生攣毛好想一了百了唔想搞
將個layer剪得重身d 堆積d

或者電完等頭髮鬆身 漲d
所以 其實唔多髮量 要睇佢點唔多法同分布

如果長 一風吹就散呢個情況更明顯
你想要咩效果先
1. 髮油 你係講 雞公 箭豬 用黎barber 果類? 有少少似wetlook 果d?

泥 就 基本造型holding Matt dd

2. 泥定油先

如果你髮型師建議既係呢幾樣

佢都係鍾意 soft身既feel

但其實要睇 你想做咩效果或你個頭既情況
Milbon Prejume Wax

Lebel

通常soft 身wax 都建議簡返日本

但你係想做咩效果或你個頭既情況係點
你set左佢 就可以

除非真係好幼同髮量小
左邊比教少頭髮,所以多數37頭,左邊撥去右邊。
ps想唔想左右唔對稱,所以次次剪頭髮都係兩邊剷青,令個頭好似得番中間果舊咁
要點講先可以令到個髮型師剪你想要嘅頭
已經比咗圖但係次次都有差別
其實護髮素係咪要日日用?有聽過人話要日日用,又有聽過男仔唔洗日日用,一星期兩三次就ok
所以想請教下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞