[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
唔係短到青咁 基本上都實電到

你之前係咪有自己上過色或做過黑或深色

長期有唔用護髮素既習慣?

通常用好既漂劑 或加落d漂劑度
之前都係去salon染,啡色
但係今次原本有色既部份都剪得7788先染
呢排少用護髮素
巴打有無gel頭教學
我諗關cutting同 技術 同髮質事多過牌子

少少蓬鬆要電埋 韓國新果個根燙
Mousse 果類會比較好
但硬直髮質 其實 直接電左佢又簡單又靚

如果你係鍾意soft/自然

因為硬直粗既頭髮 基本上都做唔到 理想果種質感
男短?

關個cutting 同電果時 事

如果係 你濕個時 gel 完野 擺好個形向入屈

然後用風罩 用頂 向下烘 烘到乾

情況應該有好轉
你係天生鬈 毛燥?
有無用開護髮素

用 架仔野或比較靚既洗護

如果係天生鬈類 洗頭水係幫你唔到
正常黎講 係唔需要用到漂 同埋每次用完洗頭水後都都要用護髮素
有呀 post 入面有段片
頭髮生到草咁又硬,有咩髮型係岩...
想問下有啲人短頭髮少少內彎咁
其實係電左邊種? 女仔黎講
同埋頭皮乾到仆街 成日自己損左可以用咩洗頭水 唔該哂
Lebel 白色
絲打 頭髮天生硬 卷 乾性(三日唔洗頭d人都睇唔出,唔知係咪因為以前做過幾次負離子又唔用護髮素? 宜家用緊係髮品店買嘅一隻無SLS嘅洗髮水 同間唔中用fino髮膜 髮質改善左少少但都算乾

爬文睇頭髮乾、毛糙要用treatment?係自己買返黎定真係去salon做?用巴打推介嘅Lebel洗髮水同護髮素會唔會都幫到?

Ps 自己好多頭皮 所以估自己係乾性頭皮 用緊髮品店賣嘅洗頭水處理呢個問題

唔該巴打
想問paimore直療、巴西焗油同負離子係咪都可以令頭髮直、貼服? 點揀好呀ching
要靠chemical 幫手
google咗我見白色護髮素都有好幾支
係egg protein 定 rice protein
定係咩viege hair treatment soft?
咁洗頭水方面係咪都係用返lebel?
熱燙

要自然d 係將頂既根位 電鬆(用 熱夾做鬆果隻)

然後 個尾 卷隻偏細既 然後乾左之後 將 卷個圈 輕輕用低溫 鉗 拖一拖返大個圈 就 係最靚
你有R開?

本身自己皮膚都乾唔乾

用緊咩洗頭水
自己夾唔到好鬼柒
有冇得出去電
本身都乾
施巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞