[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
樓主有無染髮教學?出去比人染/自己買果d泡泡染極都唔上色,係咪一定要漂完先染?
巴打想問下電完髮要點keep 上星期五電完兩日已經直番 約左聽日補電 髮質硬有冇影響
同行 但味有樓主咁資深
想個形hold得耐
(打底)

主要幼/偏長既造型
先用 wella sp balance /lebel 頭皮抗氧

如無改善 直接用Davines既控油
哦 咁係果個短髮剪得唔太好

呢種風格除左蝦人剪 都要果個人受

因為搞得唔好陣間就變水母頭
咁呢個點都唔會係one length bob

D layer 咁多 接近basic layer咁樣架啦
個名堂係

造型硬照頭 現實行街煩到嘔

如果你想整 直接比佢睇仲好 名堂呢家野 個個理解唔同

同埋呢款 唔電 唔吹唔styling 無可能搞得到
Laz ok

Wella sp balance 一般洗乾淨都好夠

非專業人士去判斷個頭 都只係根據感覺啫

咁 如果你本身家用緊 超市買到既 其實都唔可以作準⋯⋯
夾得衰

你要將你個步驟講等好仔細好仔細 我先知你錯咩

文字真係好難講到咁精準

咁 緊係日日夾傷d

會呀 如果札得太實/緊 係會有影響
用藥水輕輕梳已經可以 唔洗拉直架
24 小時唔好接觸鹼(洗頭水
冷卻 個形會實同襟好多

唔冷 會快d跌

風尾貼住= cool down

吸風位係會有呢種放果
唔該晒巴打
岩岩染完灰色 買左支SCREEN去黃洗髮乳 請問呢支好唔好用?
有呀 做深灰色
但男仔做政府 坦白講 唔好亂諗啦
一定有原因先會面咁樣雖然有d好個別同好特殊既例子

其實可以搵一執仔試左色先 就知推唔推到淺

通常係曾經上過黑或深啡就會有呢類情況

漂唔係問題 重點係咪因爲呢個原因要用到漂

其實未必需要 用色膏推淺都可能得

所以可以用試色既方法
其實 我既習慣

會問清楚 打理果個人既習慣

因為鬈頭髮標準gel法

係濕水落野然後用風罩

但 我既做法或教gel既方法不嬲都唔係咁

當然 有由人而異 如果果個人想要既效果 係實淨好鬈 玩法又唔同

其實 要幫佢諗一個髮型 除左睇面形手勢之外

都要同佢習慣 同做唔做到

如果下下用一個專業既手法去教個外行
其實未必會識 所以我就會係髮型到就佢
例如電鬈d又或者某d位特登電鬈d 令佢吹完都有野睇

除非果個人好有心去想學呢樣野 唔係一般都係我調整左 然後教佢地簡單方法而又做到個效果

剩係我自己個頭 都電左好幾年 我自己吹黎講
都有d心得架 而且我有時都會問返佢地搞唔搞得掂
無特定要全頭漂

睇你想襯咩色 玩咩類型⋯⋯

好多種類型都有整過架喎

根深尾淺

漸變
幼密
粗而見到
Section colour

漂唔難掌握 重點要襯同好睇

髮型cutting 同膚色

而家好多著重玩色 但求其剪個 齊既重層次就算

我覺得漂得就係想玩有層次感同色

而且highlight 得都想係咁

但其實cutting 係非常非常重要

有d相 新相未得閒上水印 所以唔全部post曬

耐耐下就會架啦

最緊要進修

我都一年去一兩次架(比錢上果d 大堂)

細果d free/ one day 果d就算啦
咁你又唔洗唔開心既

唔洗比咁大壓力自己 其實非常易解決

只要將 最底既 拎返個層次剪短少少

等 個 厚果點 同 你水母腳既地方對比唔好咁大先

先係首要解決既

唔洗咁複雜既 一步一步黎

解決左目前肉酸既呢個情況先

而家留到膊 我唔多興剪one length
因為而家日本幾興翹

反而我會剪多少少layer 再加吹頭既方法

等佢翹翹地得黎又有型
進修都有 但係味諗到去邊
大堂嘅話 有無推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞