[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
想搵你剪頭髮得唔得

呢個髮型可以點剪
後面扎辮仔

我自己想扎小小
但又唔想好似啲人咁前面束哂去後面
想有陰, 只係想將後面 扎一扎
個頭生左d白金色頭髮出黎。。。但係唔係白頭髮,18歲,咩事
啱啱電完頭 電個時個髮型師話係韓式電髮想問下同普講電頭髮有咩分別?
同埋有咩保養方法可以冇咁快直返?
電完個時髮型師叫我買ATS個隻repair curl cream叫我起身洗完頭印乾少少塗啲上去等佢自然乾想問下係有咩用?
唔該哂巴打

請問這款頭如果電,向前和向後電的效果差別怎樣?
有無100蚊樓下SALON推介?
有個問題 如果男士想買一把梳 有冇建議買咩梳 想一支走天捱 WEB BRUSH?
後面係靠紮起?

好多時 靠spray 靠風筒 再spray

或落完少量spray 低溫輕夾 再spray
如果天生鬈要玩漂

應該做左直先隔返排先整

係整之前都盡量唔建議成頭漂或(後枕骨位漂得貼 原因係 後枕位髮量相對多 係天生鬈 果個位再漂 成個手感同感覺都唔好)

2 天生鬈 剪髮既結構需要 小小特別既技巧處理 處理完成個感覺都會好好多 就算以你而家既情況 我通常會係後枕骨做返個斷層 而令成個髮型感覺會咁垂埋一點同埋厚

Layer上都要處理

如果漂左先 就唔建議會再整負離子 而家唯一既辦法就靠剪

或都有個方法 但無論價錢 同埋時間都耐

用bbo2.0(會直返 但無負離子咁襟) 但bbo就唔會令佢再受損 而又直到 係巴西treatment 既最高級別 亦 唔多salon有 一定要係果隻bbo

(因cost貴 而好多客都鐘意比較平
而又打正都係巴西treatment 所以好多人都會試左出面隻平既 eg.kk/女神 其實同bbo2.0比 真係爭得好遠好遠)

再上色 但到時就唔好再漂住

就可以即時解決到你既問題

至於漂頭甩色既問題 天生鬈再做太淺色 其實好易變左金毛獅王咁

所以選色上 同埋配搭上要留意

我就唔太建議天生好散同鬈既去成頭漂

因為十個九個都後悔 除非 佢本身好勤打理同識夾頭
我諗如果係普通treatment 就唔係好關事

關佢吹頭事啫 正常你既髮質 整完頭都要 styling 到佢靚既⋯⋯

靚既家用 洗護

其實係基本啦 如果有要求的話

漂過唔建議你電

如果本身係未漂之前都難控制

唔會建議成頭漂
夾起
有tg?可唔可以放多次?因為唔係太清楚自己頭同面型要點先襯同埋令塊面冇咁包
有咩泥岩電左髮用架
問咗但你唔答
髮型師話我頭髮又粗又硬 (直髮)
次次剪髮都好難搞

佢問我想剪咩髮型我又諗唔到

巴打有冇咩髮型可以推薦下
C ion果隻
係咪即係
日本激安成日見到果隻? 如果係 真係麻麻地

我有隻果個牌子既38

除左38 係優勢之外 無野係值得買⋯⋯
男仔面長係咪一定唔可以露額?
巴打你好
如果gel頭嘅話
鹽水+泥定泥+spray
hold得比較耐同比較易洗
佢唔似係紮

可以點剪? 留長想紮既地方 其實照正常咪可以⋯⋯
係 白 定金

應該係會慢慢變白

18 歲都可以有白頭髮⋯⋯
Repair curl ( 粉紅色果隻?
Styling product

照正常咁保養就得

Keep 住返護髮素

本身ATS 係韓國野

只係一個 美名啫

普通電髮 係落藥水個種 效果同要求都唔同
直接比相

掃落黎到咀 好夠

係靠吹頭同styling

洗完頭 濕既時 (用鹽水或mousse 打底
一個強力又夠熱既風筒 用風咀 向前向後咁吹

然後再用wetlook 去gel 睇下要硬身定唔硬身 再選用product

唔識整啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞