[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
3星期
試完再問我啦
五官完全無問題

咁小問題 有無相先

頭大闊面 中長度將下面既電少少

面既layer 多少少 行返d線條既感覺

但都係果句 睇下成個整體既feel 先
都有既

但都係會甩色

用退淺既方法(最好本身幼頭髮

同時用上色洗頭水keep 唯有係咁

點解一定要淺色底上

霧或偏灰既tone

如果係深色頭髮上 係出唔到

目前底色+colour 配方=新既髮色

霧呀 灰呀 必須淺色底上

咁當然 退淺 會有唔同

退淺甩色無咁快
但上既色 (例如你想上灰色 就上唔到 因為底色唔夠淺 同頭髮打開既程度都唔夠)

但灰啡 係可以

日本都好興退淺再上色
或者你可以選擇 溝d幼密既highlight

然後做返深色 等佢甩

我天生鬈既同事有用過

有好轉 可以試下

你確定你唔再染

直接染黑就可以

但應該之後都會再染

有個方法唔會太布甸 highlight

/剩係做個尾既section colour

因為 黑色新生 佔好少好少 主色大部分都係啡

如果掉轉 用黑色做底。染既係點輟

反而生幽黎就無咁難睇
點解啲人話學1 2日就學識可以洗客但我成3 4日都未得
男仔勁厚頭髮又勁快長 要點剪先睇落薄d?
有冇ching係荃灣剪頭髮 想轉過間
遲啲試下先
其實點解頭頂會咁毛燥
得最面果層係咁 底果啲又好直好順
關唔關吹頭事
上半細 下半長 係咪唔可以留長?
無知一問 有間野叫髮棧 信唔信得過?次次見親都好似好伏
1-2 日 通常果d叫做輕輕沖下水

或者輕輕撈一次洗頭水

學無前後既 學得慢d唔代表咩 有心機就得架啦
本身髮線有d高,眉唔靚,所以慣左前面一定留陰
同埋面型瘦同長,2邊鏟得太高會更加長
所以keep住都係剪比較圓既韓仔頭
但係一長左就睇落好毒又難打理,加上想轉下形象,有冇髮型可以介紹參考下?
好難形容你聽 係剪既技巧

同埋你可以試下唔好黑色 成個感覺會輕好多
最常見係因折斷或天生鬈而有毛毛

你可以 由上而 向下吹 令到d頭髮順返向下
巴打有冇你間野既地址呀 想去你到剪 等你幫我諗諗個頭
我天生頭髮卷
每年都要拉一次頭髮
而次次去拉髮佢都話我髮質差
其實係天生嘅我都唔想
呢啲髮質有冇得喺日常中改善到?
苦惱咗好耐
頭髮橫生 傾邊向外叉 個頂係咪唔可以留長到
lm
又真係要睇下有幾長

因為有d 都會join 到 中長髮

如果上半細 唔好太太短 就可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞