[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
1)ats 或再染 其實影響不大 但如果係咁最妹treatment 埋

好得意既 外觀既野就好多人習慣一齊整 但護理先係

易打理 靚既根源

2) 我自己有用 無理其他人

但韓國 好多地方都用緊

而且實實在在 有時好差既髮質玩電完比之前更好

3)其實one length 除左短 長髮黎講真係無咩髮型可言

除非個人喜好 如果髮型師主導 長髮one length 我純粹覺得佢唔識剪頭髮⋯⋯ 長既 小量layer都無 真係肉酸架

4) 吹頭快乾 買Dyson

5) 日本系既colour 啡色係比較靚 個人見解就shiseido 出色少少 係會fateout 但無漂或推淺底下 唔會甩得好誇張
巴打 求求你幫忙
巴打有冇tg留低,想搵你整一整啲頭髮
其實你有跟足黎做既話

我諗 係髮型師既方法 同技術carry 唔到

因為面家真係多左好多唔同既方法 去 處理
養份同成份

咁髮膜 會多d頭髮需要既野

我諗唔關髮膜事 係牌子 同沖洗

沖洗最好係dup 低頭

同埋 或者用treatment 而唔係膜
視乎 樣 造型 同埋個人喜好

但呢程情況 一係要留到中長度 一係就要短

無中間既
其實 我諗好多salon 都想維持返

我自己個人睇法

服務都係由門口開始 細至 rec. junior 同事 清潔姐姐

無奈 就算你比幾多錢請 私人包一個 都總會有時有甩漏

以前我做學師⋯⋯ 3000 硬挖 玻璃要抹 廁所要洗 要歡迎或開門送客 洗頭按摩 一定要10-15 分鐘 唔可以有水花就基本
洗頭仲唔可以嘈(水聲大細或 射到個星盤)

咁我都好堅持講 但 佢做唔做到 又係一回事

因為 顧及唔到曬所有野 而我自己作為髮型師

當然係剪髮同髮型效果優先 所以好難樣樣都mon到實

我都想 回復返好似你咁講既時期

偶有請人都會遇到一兩個好

但人做耐左 會有厭惡感

由其佢單單只係當洗頭咁睇
而唔係 代表公司 髮型師 或自己既一種service

但唔厭惡 先係更成功既關鍵⋯⋯
我覺得⋯⋯
Paimore 都係負離子既一種

只要有夾過 唔好被誤導

做直 想自然 係分區同夾既質量 同控制

如果我自己而言

頂部頭骨塌既位置 更加唔好做咁貼

而有鬈有問顯既地誇先做

當然你想更自然 其實係用碌吹去做就最自然
(碌吹花時間 所以唔多人咁做姐

但自然既野 相對 對好鬈既頭髮 或lasting 都較差
今係咪髮膜可以代替護髮素黎用?(一樣一星期用2,3次),同埋點解用完髮膜 髮質都冇咩改善?(我頭髮天生毛躁)
巴打仲未覆我wtsapp
染髮前揀完藥水,
咁我點知道師傅幫我查上頭嘅就係我要嗰個牌子?
Hi 巴打
男仔如果頭頂稀薄想電髮,但又想側邊剷青
請問幫襯你要幾錢到?
Please tg me
https://t.me/ouifabian
如果想做到自然濕亮感覺,
有冇咩product介紹?
有硬有唔硬

想用邊隻去做先

完全唔硬 髮尾油(N油 日本

唔太硬 濕既wax+ 油
/ 仲有隻幾好用 又岩中中間間 濕濕地又唔太硬咁
(唔記得點串 陣間影你

好好好硬 完全吹都唔郁

sebastian liquid steel

我想唔太硬
我頭髮好軟好薄,成日出街比風一吹就亂哂又多毛躁,想問係咪可以出門前搽hair cream改善? 有冇推介邊一款?
另外想問吓有啲人係咪會對dry shampoo特別敏感?
之前都有睇過新聞,話外國有人長期依賴dry shampoo,結果嚴重脫髮
我自己就耐唔耐先用一次,本身直情年幾無用
但上個月入咗院洗唔到頭,就喪用咗幾日
結果兩個禮拜前有幾日頭皮好痛,呢個禮拜開始大量脫髮甩到驚
已經係呢三四年嚟第三次咁樣大量脫髮但早兩次無咁嚴重,我就無好上心…係今次先懷疑好似關dry shampoo事
好想佢快啲受控就嚟頭都唔敢洗
Wella sp balance
咁一係留到中長度 或長髮

如果你呢種情況係真係要keep住剪

標準剪髮既周期係三星期至一個月
Same
TST

正常都係 如果佢本身夠長或個形唔差就唔洗
咁應該係倒轉

返黎先用洗頭水

朝早果轉可以買d低鹼洗

其實唔落鹼洗 可能仲污糟

如果係屋企 就無咩野架 不過都會有出油
有小小鬈會靚過直髮

分界 撥 多d線條同layer

忌重 長 墜
漂果個就一定係set架啦

Shi果個都係

不過 而家有d韓國既野+ cutting 可以做到大wave既感覺 電出黎
覆左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞