[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
有無咩推薦
無野了眼殘
比wax 硬身少少 比泥soft d
膠既感覺 但易搽
Wahl

Panasonic 有0.8 1.1 1.7 可調果款
平既蟹仔都可以
女仔個額頭有少少短,但係想剪陰,有咩選擇?
我未有咁長 留緊
如果留緊個陣應該要點剪黎留?
剷兩邊 咁個前面留番長度 但個厚度點搞? 洗唔洗偷薄?
睇埋其他野啦 不過就個陰盡量唔好太闊

短 +
闊陰 成個形個感覺好蠢好鈍
WAHL唔錯的確
兩邊就一定剷 厚度果方面 有時係恐防唔太識搞同埋亂黎

所以唔係太厚都由得佢 或者少少好啦
Paimore 係呢個情況上唔夠襟同效果真係一般

Shi/ATS都可以
做完paimore 要隔幾耐先可以洗頭?
Chemical 後最好24 小時
我頭髮本身都係曲 唔算太長
做過負離子 但啲頭髮又會好塌
想去試下電髮 電髮嘅話 頭髮唔夠長電唔電到?
去染髮,一開始就咁落染料,跟住發現上唔到色,直接搽漂劑落去,再擺
之前無做修護,gel 左泥,夜晚洗左幾次都成餅野痴住咁,落左勁多護髮素先搞得掂

想問用d咩護理返d頭髮? 同埋佢落左漂染劑唔做修護係咪好正常?
頭髮偏硬+厚+少少蓬鬆 整梨花頭用shiseido/goldwell好?
方型面 頭髮留咩長度同陰可以修飾到面型?
頭髮又硬又直 洗完頭夾完之後好容易塌 有冇咩打底同定型介紹下?主要係想自然既感覺
電完髮個髮尾成日向外翹 應該點樣搞 自已用風罩吹
點先知咩洗頭水/護髮素啱自己?
我頭皮都算油,但髮質好乾旱 洗完頭乾咗會好爆
應該揀咩類型好
之前用過隻補水 用完頭髮幾舒服 幾水潤 但係頭皮就有少少痕
唔用補水啲頭髮又好旱 好毛燥
完全唔識搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞