[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
想問下宜家ig好多髮型師post好似洗剪吹加shisheido 染髮已經要最平600,,係咪公價?
後面直接剷青咁剷冇嘢琴
究竟點先可在gel到個頭自然啲同蓬鬆啲?
成日都gel到好生硬
同埋用啲造型打底噴霧會唔會好gel啲?
嚴重既會斷同埋永久唔生返

我都搞成日好多厚既頭

所以如果我見厚 我會一齊做之餘 會另外比多少少錢個junior

我好少會用呢類型既Jun

唔想做可以以後都唔想做 但唔好黑面

我唔會諗佢諗咩 但 其實髮型師好人好普遍

但最緊要係出既效果 做到靚之餘 仲要有時有新意先得
有 但要整體個頭偏長少少

一定唔會係直髮平陰 7到爆

(我都係面大)
天生?

可以透過chemical 令佢整齊之餘 有少少鬆度

質感電髮
頭髮天生曲 係咪只可以不斷電負離子拉直咋?
但次次個陰好快就會生返曲髮出來

同埋如果女仔包包面 咩頭髮最好睇呢?
依家斜陰..成日好想試齊陰 但唔敢剪
謝謝大師!
樓主有冇大面應該剪咩嘅示例
之前出去染髮 佢第一次染淺左個頭 話冇漂到既
跟住再上色 染左灰綠 幾深色下
不過過左2星期變左金毛 好鬼快甩色
我見佢用shiseido primience, 係咪呢隻染髮劑唔持久?
有咩方法可以keep耐少少.
話晒用左幾個鐘 成千蚊
之前染左幾次同拉直過
再電會唔會好傷
請問樓主..我一直剪髮都係將兩邊剷短..近排想留返長..但發覺兩邊頭髮一長會向外叉出去..唔係貼住臉咁長

咁係因為啲頭髮未夠長到可以自然dup落黎 定剷得多..個髮質太硬 唔識dup落黎 ?? 可以點做
樓主有無咩洗頭水/頭髮護理產品介紹下
利申油性

想問呢個髮型叫咩名
http://t.me/jd9991222
Pm我整呢個頭要幾錢 同埋髮型屋資料 thx
電 但都要睇你係邊隻 問題
有 呢種情況要靠chemical 幫手 例如電
咁佢電得上同鬈啫
你講果樣野係到
但其實佢已經唔係好鬈

如果再唔鬈過佢 用既方法會係唔同既野
電唔到

由上而下吹落黎 用返風咀

或者買Dyson air(佢入面有個 梳既形)
咁又咩辦法可以執吓佢
同埋想問吓每次電髮同染髮中間應該要隔幾耐
Ghd amk 係造型既鉗

而我呢隻係treatment 鉗⋯⋯
唔同類型既野黎架喎
個目標留到幾長?

如果 留長 需要留意 個底 而個面要多層次之餘

用黎唔會好容易變厚
好多種方法
視乎要點搞

要睇你係想之後點

1. 駁返d highlight.
2. 做隻漸變色 選色係join 黑
3. 重新漂黑色位
4 成頭做深
負離子過而又淺色就會

雖然我個人就覺得直髮悶但好多年都唔介意咁直既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞