[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
唔係髮型問題得唔得
小弟最近見成左間髮型師
講左冇客底做walkin為主
但係最大問題係社交問題
因為平時我都係唔多鍾意講野鍾意自己做自己野個類
好怕俾人感覺好串咁
我應該要用咩心態返工
得呀 歡迎添

你係之前一路都有做junior ?

正常 咁基本既 都應該唔洗點教⋯⋯

只要你係真心唔係串 唔需要刻意奉承

唔係果d 單單活係自己世界完全唔聽人講果隻
(不過通常自己都唔發現)

至於一個咩心態返工 好睇你自己架喎

如果你係想更上一層樓或學習

我諗社交呢一環你係咪都要面對

如果唔係 你剩係想過下日子 見步行步 咁無咩所謂

視乎你有咩目標咁
因為我出到黎第一份工就係同fd夾份開鋪
全部客基本上冇分邊個打邊個
我就岩岩升左師傅一年左右
最近因為某啲原因拆左伙
今年已經廿六歲加冇客底
加上咁大歲數先搵新工
好怕俾人笑
又唔知冇客個陣應唔應該去幫其他人手定點(自己鋪個陣就feel啲就可以操下假頭 碌手機 食煙咁 但唔清楚出面環境係咪應該幫其他人手定規矩啲坐定定等walkin)
又怕坐咁耐都做唔到客既俾人話白拎人工
種種原因加埋好不安
但第一份工就開鋪 岩岩升一年師傅 點解我唔明你講咩

即係做junior 既時候都已經有股份

無客果陣 主動去開口問幫手 對佢對你都好
好過無野做坐

我以前跑師傅時都有包底 (當然果時係6000⋯⋯)
咁但係我會直接要求唔好包底 比我行多個walkin籌

學無前後 達者爲先 我有認識既人 28 先做師傅
而家都好唔錯架喎

有麝自然香

真金不怕紅爐火

你值既 自然會有回報

唔需要憂慮太多 增值下自己 學下野 睇多d

不安感愈大 咪愈覺得所有事情奇怪

明明無野都比你諗到變有野⋯⋯

以前無野做時 除左幫手 我就係睇下髮型書

就靠當年跑師傅時岩岩興iPhone 我都唔多玩電話

執下工具 整理下自己既位 準備迎接工作咁

直到而家 雖然好忙 但一有時間依然都會做呢樣野
不過變左唔係工作既時間內 係工餘既時間

紅字可以咁講
我都算俾佢湊大 除左setperm唔係太識控溫其他一手包辦應該冇咩大問題
我成日聽我fd講佢自己出黎跑個陣八點返工五點先輪到籌開單
可能我面皮薄 比較在意人地點諗
唯有見步行步啦
Hello!
我中長頭髮 粗硬 有啲鬈
髮根有啲拱起
想做直髮整返貼服
然後再做微曲

本身約咗個髮型師聽日整
但係見到你好似好有心得同你講個隻ats好似唔錯
想問你介唔介意報個價

Btw無意中應該look到你ig
啲相唔可以淨係全部同一堆hashtag無description㗎嘛
留長左佢 然後再決定

Made in Japan
男啦

長中短
露額唔露額
深淺色
斜陰 向前 分界

你想睇邊款?

或者你比你既相我

我幫你睇

唔係個個都會比我影 都要尊重返人
兩個月差唔多

但配色上都有方法令新生髮無咁覺

好似人地highlight 左咁 係一達達啫⋯⋯

做過泡泡之後再去salon 做

做過泡泡 既底 再去salon 做 做咩都唔會靚⋯⋯

Chemical
都好過你之前搞過咩 好多時做過泡泡既頭髮上

會特別深色 同唔均勻 因為上既時候唔均勻同非專業產品
好接近架 佢地兩個價錢

但Lebel 近期先推得勁

咁新感覺髮品店 賣貴dd 都好正常既

或者係 佢拎唔到咁大貨 所以個價無咁低
因為新牌子唔知個市場反應
1. 隻treatment 夾 我全公司同朋有既公司都搵果間
無論我地整朋友或另一半 問返大家個感覺點 都會有讚無彈 如果唔爭幾千蚊 我唔會博 1980 同2尾都唔爭好多

2 salon 牌子 Lebel milbon. Olaplex (我整過都唔錯 但有做part 1-2

3. Kk 巴西類 會似你講果種 鋪係面
Paimore 則與負離子一樣 而我接手過好多paimore後既perm 除左唔鬈 個手感上都好差 同埋頭髮唔索水⋯⋯

4. 要睇點鬈法 如果只係少少自然鬈 更好做 夾一夾或吹吹搞掂
想問下每日洗兩次頭會唔會好傷…
感覺每次起身頭都幾油下
一千內有咩風筒推介?parlux advance light 好冇用?

依款點叫?

呢個髮型係咪一定要電先做到
同埋頭髮要儲一排先?
thanks
咪一樣會翹

其實 假設 頭骨中間段 好漲好圓 剩係呢款

後面果位都會漲起曬 好似酸 岩岩掂膊既時候會更加似水母

長髮既layer 係底 長 而 面短(或重身都可以

但都一定要個底夠長

如果頭骨中間凸 好似我岩岩講既情況 就會反而有layer 會好好留

而楊千華呢款 係個底果點 係最短⋯⋯

所以真係好睇情況
咁起身果轉 用低鹼或施巴
Parlux wahl都可以

如果 可以去到千五內

Babyliss紅色法拉利風筒可考慮 夠曬輕 又夠力
直接比佢更好?

或者天生鬈

要呀

岩岩就我朋友用完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞